Zašto parovi u Japanu ne govore "volim te"

To ne znači da to ne osećaju.

Tokio je možda svetu dao neke od najromantičnijih fotografija sa parovima koji svakog proleća poziraju ispred beskrajnih cvetova trešnje, ali Japanci nisu baš poznati po lakoći sa kojom izgovaraju najromantičniju frazu: „Volim te“.

Prema anketi, samo 45% muškaraca u 20-im i 30-im godinama je to reklo bar jednom u životu. Što se tiče njihovih vršnjaka, 64% preferira reč suki (sviđaš mi se) nego reč aishiteru (volim te) kada izražavaju svoja osećanja svom partneru.

Zanimljivo je da kada je suprug princeze Mako, Kei Komuro, javno rekao „Volim te“ 2021. godine, većini Japanaca ovaj gest, koji mnogi parovi uzimaju zdravo za gotovo, bio vrlo čudan i melodramatičan.

Ali zašto Japanci izbegavaju da kažu „volim te“?

1. Radije se izražavaju indirektno. Oni veruju da lepota jezika leži u onome što se podrazumeva. Zato bi posle neuspešnog sastanka mogli da pošalju poruku poput „Vidimo se ponovo nekad“ umesto da potpuno odbiju drugu osobu. Isto važi i za izraze ljubavi. Na primer, umesto jasne ponude za brak, Japanac može zamoliti svoju devojku da mu kuva miso supu svaki dan.

2. Veruju da ako postoji dobra hemija između dvoje ljudi, reči su nepotrebne. Oni veruju da ako je zaista par srećan oni mogu čitati misli drugog i razumeti osećanja, a da ona nisu jasno izražena.

3. Reč "ljubav" nema istu težinu u japanskom rečniku. Mogli bi, na primer, da kažu „Volim da putujem“, ali za Japance bi bilo previše koristiti odgovarajuću reč za ljubav (ai). Zato više vole da koriste reč "daisuki", koja se takođe smatra izjavom ljubavi.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group