Šta određuje koliko često imate seks?

Zašto neki parovi vode ljubav češće od drugih?

Istraživači su iznenađujuće pedantni u proučavanju ljudske seksualnosti, zbog čega izgledaju malo kao voajeri, ali za ovo postoji dostojan izgovor: ako su parovi srećni u seksu, onda su srećni i u vezama. I želimo da znamo kako to postići, pošto su oni predmet istraživanja.

Naučnici ne blistaju originalnošću pristupa. U nedavnoj studiji, psiholozi sa Državnog univerziteta Florida (SAD) odlučili su da izmere učestalost seksa kod heteroseksualnih parova na primeru mladenaca – ko, ako ne oni, imaju evidenciju o vođenju ljubavi? Vođe projekta su zatražile od 278 parova da kreiraju lične profile koristeći Big Five i da vode dnevnike kako bi zabeležili svoj ljubavni raspored.

Već smo pisali, ali neće škoditi da se podsetimo da se Velika petorka, odobrena za psihološku dijagnozu ličnosti 1980-ih, sastoji od sledećih kvaliteta:

openness to experience = otvorenost za nova iskustva ili žeđ za avanturom;

conscientiousness = savesnost (ili razboritost), ili verovatnoća da ćete doći na vreme na sastanke i odgovarati na mejlove;

extroversion =  ekstroverzija, ili ljubav prema zabavi  

egreeableness = dobronamernost, ili koliko se trudite da ugodite ljudima;

neuroticism =  neuroticizam (za razliku od emocionalne stabilnosti), ili kako reagujete na razne poteškoće u životu.

Tako su istraživači tražili od skoro tri stotine novopečenih parova od 20 do 30 godina da vode dnevnike dve nedelje, gde su, između ostalog, morali da prijave da li su imali seks, i ako jesu, koliko su zadovoljni na skali od sedam tačaka. Zaključak nije izgledao previše vruće: parovi su imali seks u proseku jednom u tri dana.

Međutim, to nije bila glavna vest. Dosadašnja istraživanja su pokazala da muškarci žele seks češće od žena, što psiholozima daje razlog da lepši pol definišu kao „čuvarke“ seksa – odnosno žene su te koje određuju kakva će biti noć. Koliko god ova ideja bila konzervativna, novi dokazi samo potvrđuju da što je žena otvorenija za eksperimentisanje, par redovnije ima seks. Lični kvaliteti supružnika, kako se ispostavilo, malo utiču na to koliko često se par spaja u ekstazi.

U studiji zadovoljstva otkrivena je drugačija slika - ovde je bitan karakter svakog od partnera. I za muškarce i za žene, visoka stopa neuroticizma se prevodi u nizak nivo zadovoljstva. Otvorenost, po pravilu, garantuje minimum zadovoljstva za muškarce, ali za žene daje potpuno suprotan efekat.

Kvalitet i kvantitet orgazama direktno zavisi od vašeg tipa ličnosti, a ne od karakteristika vašeg partnera.

Autori studije primećuju da dvonedeljno posmatranje mladenaca tokom faze medenog meseca ne treba tumačiti kao reprezentativno za sve parove u svakom trenutku u svim fazama veze. Niko ne zna koliko seksa treba da ima par. Takođe, postoji sumnja da parovi i dalje praktikuju seks češće od 2-3 puta nedeljno - i to ne samo mladenci, već i srećni parovi u dugom braku ili ljudi na sastancima. S druge strane, kako je opisano u materijalima koji prate projekat, kada je istraživački tim zamolio parove da udvostruče broj vođenja ljubavi, to je seks za učesnike pretvorilo u rutinu - i to im se nije mnogo dopalo.

Još jedan savet iz pomenutog projekta: Ako želite da izbegnete praznine u rasporedu seksa, učinite da se vaš partner oseća posebno.

Privlačnost je direktno povezana s tim koliko je vaš predmet strasti osetljiv - a ovo je ključ za održavanje vatre u dugotrajnoj vezi. Kada osetite da vaš voljeni odgovara na vaše želje, on postaje poželjniji i za vas – u podsvesti se pokreće automatsko ažuriranje njegove partnerske vrednosti.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group