Idealna razlika u godinama?

Koliko stariji je previše stariji? Ili je možda ključ za dobar ljubavni život u vezi sa mlađim muškarcem...

Sve češće spominjana tema danas jeste razlika u godinama među parovima. Suprotstavljaju  se različiti stavovi i iskustva oko nedoumice koliko bi neko od partnera trebalo da bude stariji, ako je to uopšte važno za kvalitetnu vezu. Cosmo saradnica Natalija Radojević istražuje da li zaista postoji idealna razlika u godinama i koliko su uopšte godine presudne za opstanak veze?

Nekada i sada
 

Nekada se smatralo da je maksimalna dozvoljena razlika između muškarca i žene do 15 godina. Takođe, uglavnom se smatralo da muškarac treba da bude stariji, jer žene brže sazrevaju. Međutim, vremenom stvari su se  promenile, pa je sve veći trend parova gde su muškarci mlađi od žena, dosta mlađi. Neki čak veruju da takvi brakovi imaju veću šansu za uspeh. Tu se izgleda radi o stavu da se žena pored mlađeg muškarca i sama oseća mlađom, dok se on uz nju oseća sigurno, jer ima nekog ko će ga voditi kroz život. Žene su u takvim odnosima obično sigurna u sebe, imaju dosta iskustva i tačno znaju šta žele, što doprinosi harmoniji odnosa.

Koja je to prihvatljiva razlika danas?
 

Naučnici, smatraju da je idealna razlika između supružnika 7 godina i to u korist muškarca. Sa tom razlikom, pokazale su studije, muškarac je dovoljno zreo da zna kako da komunicira sa svojom dragom i može da razvije zaštitnički stav prema njoj.

Rezultati jedne druge studije, sprovedene u Americi, među 2.000 ispitanika, pokazali su da je idealan odnos godina kada je muškarac stariji 4 godine i 4 meseca, mada se većina ispitanika složila sa zaključkom da razlika u godinama zapravo nema nikakve veze sa uspehom veze. Takođe, u anketi je tek svaka stota žena rekla da bi volela da bude u vezi sa mlađim muškarcem.

U daljem istraživanju ustanovljeno je da finansijska stabilnost znatno utiče na ovaj izbor, odnosno da se zbog finansijske stabilnosti žene često pre odlučuju za starije muškarce. Žene sa obezbeđenom finansijskom budućnošću se lakše opredeljuju za mlađe partnere u odnosu na ove druge, utvrdilo je istraživanje.

Neki smatraju da razlika u godinama može biti predmet sukoba u odnosu, jer predstavlja ,,sukob generacija“, mada praksa pokazuje da to ipak nema veze sa uspešnošću braka. Dakle - nema opštevažećeg najboljeg odnosa godina.

Da li je velika razlika problem?
 

Svi na osnovu svojih ličnih afiniteta i karakteristika tražimo osobu koja bi nam odgovarala, za nekog je to starija osoba, a za nekog drugog mlađa. Ipak, ogromna razlika u godinama je i dalje tabu. Mnogi brakovi slavnih bili tema negodovanja upravo zbog toga. Tu su, na primer, glumac Branislav Lečić (58) i voditeljka Nina Radulović (27), pevač Haris Džinović (63) i Melina Galić (33) i td.

Psiholozi ukazuju da razlika u godinama zaista može izazvati poteškoća, posebno kada je jedan od partnera u dvadesetim godinama, a drugi je, recimo, već zagazio u četrdesete. Svima je potrebno da prođu kroz period sazrevanja, a naravno da su dvadesete doba kada imamo drugačije stavove i razmišljanja, nego kasnije u životu.

Čak i da postoji računica idealne razlike u godinama ni to ne bi garantovalo uspešnost braka. Zašto? Upravo zbog toga što postoje mnogo bitnija merila vašeg uzajamnog odnosa. Ljubav je pre svega ravnopravan odnos u koji ulazimo potpuno jednaki, bez obzira na razliku u godinama, te ako ne postoji razumevanja i tolerancije sa obe strane, neće opstati na duge staze.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group