Koliko često bi trebalo da masturbirate: šta kaže nauka?

„Vođenje ljubavi“ sa samim sobom odnosno masturbiranje više nije tabu tema.

To je sjajna vest, jer skoro svi to rade. Bilo da ste u vezi, braku ili ste solo strelac, masturbiranje je nešto čemu će svaka normalna, zdrava žena da se posveti, hmm koliko puta nedeljno? Šta kaže nauka, koliko često bi trebalo da masturbirate? I koliko često zapravo većina žena poseže za svojom intimnom regijom?

Prema istraživanju sprovedenom na ovu temu žene u proseku masturbiraju oko 2 puta nedeljno, dok muškarci to rade svaki drugi dan. Osim principa zadovoljstva, masturbacija ima i bezbroj zdravstvenih prednosti. Ona može poslužiti kao jedinstveno „sredstvo“ protiv bolova i anti-stresno „oružje“. Takođe, masturbacija održava i vaše genitalije u dobrom stanju – tvrde seksolozi. A ono što će vam posebno prijati da čujete ako imate jake menstrualne bolove, jeste da vam endorfin koji se oslobađa svaki put kada doživite vrhunac može pomoći u njihovom ublažavanju.

Da li postoji takvo nešto kao što je previše ili premalo masturbacije?

Kakvo ponašanje se ne smatra zdravim kod masturbacije? Kompulzivna masturbacija se na primer smatra zavisnošću. Kako možete da znate da patite od ovog oblika zavisnosti? Jednostavno zapravo: ako usled potrebe za masturbacijom ne možete da stignete da ispunite svoje druge obaveze poput odlaska na posao, smatrajte da imate problem.

S druge strane: da li bi to trebalo da radite češće? Činjenica je da isključivo svako za sebe može da donese odluku o tome koliko mu je često potrebno da masturbira. Uopšteno rečeno, odgovor je: onoliko često koliko vam je zapravo do toga i koliko imate privatnosti. Drugim rečima, sve dok vodite produktivan život, viđate se sa drugim ljudima i idete na posao, smatrajte da niste otišli u krajnost po pitanju masturbacije.

Zanimljive činjenice vezane za masturbaciju:

Žene su svojim 30-tim masturbiraju vrlo često – Ne zovu ih bez razloga „nevaljale 30-te“. Dok stignu do svojih 30-tih godina, žene su uglavnom dovoljno zrele, svesne svog tela i njegovih potreba. Samim tim masturbacija je najbrži i najlakši način da dostignu zadovoljstvo, čak i ako su u vezi ili braku. Broj njihovih masturbacija se svodi na 2-3 puta nedeljno.

Žene od 40-60 godina masturbiraju najmanje jednom mesečno – Dame u srednjim godinama malo kaskaju za svojim mlađim drugaricama, ali još uvek imaju želju da se makar 1-3 puta mesečno prepuste vođenju ljubavi sa samom sobom.

Seniorke takođe masturbiraju – Ne bi trebalo preskočiti ni najstarije dame prilikom isticanja potrebe za zadovoljstvom. Iako su prešle šestu deceniju ove dame takođe imaju seksualne želje, koliko god društvo pokušavalo da vas navede da poverujete u suprotno. Žene ove dobi prepuštaju se masturbiranju najmanje jednom mesečno.

Postoji aplikacija za žensku masturbaciju – Kompanija HappyPlayTime, lansirala je aplikaciju čiji je cilj da se ukloni stigma sa ženske masturbacije. Od lekcija iz anatomije do vrlo preglednih i jasnih uputstava o samoj masturbaciji.

Jedna časna sestra je napisala knjigu hvaleći masturbaciju – Profesorka etike sa Jejla, sestra Margaret Farli je napisala knjigu koja nosi naziv „Samo ljubav“. Cilj ove knjige je da ženama hrišćanske vere da zeleno svetlo u pogledu samozadovoljstva. Ova radikalna knjiga izazvala je kritike od strane Vatikana.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group