Ljubav & Sex

Ego - najveći ubica ljubavnih veza

Često se postavlja pitanje: „Ko je kriv za raspad veze?“

Na ovo pitanje nema jednostavnog ili tačnog odgovora. Neki će reći da je najveći uništitelj nedostatak poverenja, razumevanja, poštovanja ili intimnosti. Drugi kažu da su ljubomora, posesivnost i monotonija najčešći uzroci raskida. Svi ovi razlozi imaju svoju težinu i ne možemo reći koji je od njih najviše opravdan, jer su svi ljudi različiti, sa različitim percepcijama i prioritetima.

Međutim, postoji jedan ubica ljubavnih veza koji je toliko podmukao da ga ponekad previdimo. Može uništiti dugogodišnje veze, ali i one koji još nisu ni počele. Ubija velike ljubavi, ali i simpatije koje su tek počele da se rađaju. Radi se o egu.

Ego je poput moćnog otrova koji prožima razum i potamnjuje ljubav. Ego je da kaže partnerima „Ne odustajte!“ I stvara pritisak da ostanu „slobodni“ do kraja. Ego je uzrok većine nepristojnih poruka. Razlog svih neodgovorenih poziva. Za sve neizgovorene reči i neotkrivena osećanja. Za sve razgovore koji se nikada nisu dogodili i za svu veliku ljubav koja nikad nije postojala. Ego gotovo uvek prevazilazi ljubav. Ego je u tome što ne dopušta voljenima da priznaju svoju grešku. Ne dozvoljava im da oproste i krenu dalje. Ne dozvoljava im da pozovu partnera i kažu mu koliko im nedostaje. Ne dozvoljava im da kažu da su i dalje voljeni uprkos svim problemima, poteškoćama i preprekama na putu.

Ego im govori da ne smeju da odustanu! Da moraju ostati jaki do kraja. Niko od njih ne može da pravi budale! Ne smeju da rizikuju da budu povređeni. Šta će drugi reći ? Šta će svet reći ako se prvi izvini? Šta ako bi im se smejali što su odlučili oprostiti? Šta ako su proglašeni za papučare zbog iskazivanja ljubavi i pokazivanja svima?

Ljubav ne može procvetati ako se zalije otrovom zvanim ego. Vremenom će početi da sazreva i na kraju će se potpuno osušiti. I bićete ponosni. Ponosni na sebe što ne odustajete i ostajete jaki. Ponosni što nikome ne dozvoljavate da se igra sa vama. Ponosni što ste pokazalo ko je "šef". Vaš ego će ostati netaknut, neometan i veličanstven. Mogli biste tvrditi da veza nije uspela zbog ljubomore, nedostatka poverenja, razumevanja i intimnosti. Utešićete se da vam nije suđeno i da vas čeka nešto bolje. Vaš ego će porasti toliko da će postati dovoljno velik da stoji ispred vas i sakriva vaš istinski pogled na stvari. Ali duboko u sebi, tihi, gotovo tihi unutrašnji glas uvek će vam reći: „Da ste prvi pozvali, ljubav bi možda nadvladala i spasili biste vezu“.

 M.L.

 kafepauza.mk

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group