5 neočekivanih prednosti orgazma

Orgazam, pored velikog zadovoljstva koje pruža kada dođe do željenog vrhunca, ima i brojne prednosti, koje se odnose na mentalno i fizičko zdravlje.

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Groningen u Holandiji pokazalo je da kada žene dožive orgazam, amigdala, deo mozga povezan sa strahom i anksioznošću, opušta se u roku od nekoliko sekundi. A ovo je samo jedna od neočekivanih prednosti. U nastavku vam predstavljamo još 5 koje daje orgazam.

Orgazam čini odnose jačima

Studija objavljena 2016. godine pokazala je da su efekti orgazama igrali ulogu u oblikovanju preferencija partnera i formiranju odnosa. Količina ekscitatornih neurotransmitera (npr. dopamina) i reakcija sa drugim neurotransmiterima koji se „poklapaju“ povećava se tokom orgazma, u telu i u krvotoku. Prema studiji, događaj izaziva "vezu" između vrhunca i partnera.

Orgazami mogu poboljšati izgled kože i dodati sjaj

Uravnoteženi hormoni su ključni za zdravu kožu, a česti orgazmi igraju ulogu u održavanju hormonske ravnoteže. Oslobađanje oksitocina, "hormona ljubavi", tokom orgazma može pomoći u regulisanju kortizola. U višku, kortizol može povećati proizvodnju sebuma, što može začepiti pore i dovesti do upale. Kada su kortizol i drugi hormoni kao što su estrogen i testosteron regulisani, to može dovesti do poboljšane elastičnosti kože i smanjenja pojave finih linija i bora.

Povećava plodnost

Zaljubljivanje vas čini plodnijim. Tokom orgazma materica se skuplja i pomera na način koji olakšava spermi da dođe do nje. Kontrakcije takođe mogu pomoći spermi da stigne do jajovoda.

Ublažava bol

Tokom orgazma, telo oslobađa hormon oksitocin, koji pomaže u smanjenju intenziteta migrene ili hroničnog bola. Pored toga, naučnici kažu da orgazami mogu ublažiti sve vrste bolova, uključujući artritis, bol posle operacije, pa čak i porođaj. Mehanizmi "olakšanja" imaju veze sa oslobađanjem hormona oksitocina u telu, koji pojačava emocionalno vezivanje, opuštanje i druga pozitivna osećanja.

Povećava samopouzdanje

Kada imate dobar odnos sa sobom i takođe imate orgazam, to vam pomaže da imate više samopouzdanja. Kada bolje razumete svoje telo, tačnije prepoznajete svoje potrebe i stoga bolje komunicirate sa partnerom.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group