Kako provesti praznike bez stresa

Praznici su vreme susreta sa prijateljima i porodicom, kao i prijatnih iznenađenja i dobrog raspoloženja.

Ali često praznici u nama izazivaju brigu i napetost zbog želje da postignemo sve na vreme. Pokazaćemo vam kako da provedete dane praznike bez stresa.

Ešli Hadson, licencirani terapeut iz Kalifornije, kaže da nas lista obaveza za praznike, hteli to ili ne, dovodi do frustracija i udaljava nas od toga kako želimo da provedemo ove dane.

Zbog toga nije potrebno ukrašavati kuću, kao što je uobičajeno, ako ne volite šljokice i vence, ili stavite na sto jelo koje je bilo tradicionalno u vašoj porodici. Razmislite šta bi vama pružilo više zadovoljstva. Na primer, ako će vas naručivanje rolnica učiniti srećnijim od haringe, stavite ih na svoj svečani sto. Kupite veštačku jelku ako ne volite prirodnu. Provedite vreme sa svojim parnterom ako ne želite da idete u posete.

Razmislite o svojim kupovinama i uradite to mudro

Stručnjak za kupovinu Trej Bodž kaže da planiranje i pridržavanje budžetu može da vam pomogne da izbegnete nepotreban stres. U prodavnicama pred Novu godinu ima puno lepih stvari, tako da je dovoljno lako da se kupi nešto drugo, značajno premašujući budžet. Da biste to izbegli, unapred napravite spisak prijatelja i porodice kojima treba da kupite poklone i šta ćete im kupiti. Planirajte količinu koja će biti dovoljna za poklone, i striktno se pridržavajte spiska kada odete u prodavnicu.

Još bolje, počnite da kupujete poklone unapred ako tačno znate šta želite da poklonite. A na nekim sajtovima možete dobiti kupone za popust tako što ćete se registrovati ili učestvovati u promociji - na ovaj način možete i uštedeti.

Pitajte za pomoć

Uvek ima mnogo posla pred praznike. „Odlučite šta možete sami da uradite, a zatim zamolite druge da vam pomognu oko ostalog“, predlaže Eva Petrucelo, stručnjak za održivi način života. Slobodno zatražite pomoć - to je mnogo bolje od dodatnog stresa i anksioznosti.

Vaš supružnik može da se nosi sa nabavkom, a vaš prijatelj će sedeti sa detetom da biste mogli da odete u kozmetički salon. I nemojte odbiti ako vam prijatelji ponude da donesu nešto na zabavu, posebno ako kuvanje velikog broja jela izaziva kod vas paniku.

Odvojite vreme za sebe

U organizaciji praznika za voljene osobe, možda zaboravimo da odvojimo vreme za sebe. Naravno, briga o drugima je važna, ali ne treba zaboraviti na brigu o sebi – to je ključ našeg fizičkog i psihičkog blagostanja.

Obavezno izaberite dan ili bar nekoliko sati nedeljno da radite ono što volite. Prema Aleksandru Burgemajsteru, neuropsihologu, ovo bi moglo biti čitanje vaše omiljene knjige, gledanje smešnog filma, duga šetnja, kupovina pića za praznike ili sedenje u tišini. Obavezno uradite sve što vas oraspoloži kako se pripreme za praznike ne bi pretvorile u trku i stres.

Prestanite da kontrolišete sve

Kontrolisati sve je nemoguće, ali je sasvim moguće prestati da brinete o tome. Obično želja za kontrolom proizilazi iz podsvesnih strahova i anksioznosti.

Obavestite svoje goste unapred kako treba da se ponašaju na prazničnoj zabavi. Na primer, slobodno recite da ne želite da bacaju petarde jer se kućni ljubimci u okolini plaše. Morate priznati da je mnogo lakše unapred upozoriti nego pokušavati da kontrolišete svaki njihov korak. Tako ćete izbeći brigu i bićete opušteniji.

Osim toga, ne brinite ako zabava ne ide po planu i nešto se promeni u vezi sa tim. Na primer, spontani odlazak na gradski trg koji nije bio uvršten u raspored proslave Nove godine, često može doneti mnogo novih emocija i avantura za celo društvo. A uprljana haljina koju ste morali da presvučete ne bi trebalo da bude razlog za tugu - gosti su došli da provode vreme sa vama i razgovaraju, a ne da ocenjuju vašu garderobu.

Ne pravite velike planove

Previše planova za odmor i želja da se stvari završe na vreme mogu stvoriti dodatni stres. Da biste razumeli šta je zaista važno i šta se može učiniti posle praznika, potrebno je unapred razmisliti o tome. Odredite koliko dana treba da budete sami sa sobom, a koliko možete posvetiti druženju sa prijateljima. Označite ove dane različitim bojama u svom kalendaru. A zatim planirajte aktivnosti koje odgovaraju svakoj kategoriji.

Još jedna važna nijansa: ne bi trebalo da pravite grandiozne planove u vezi sa epidemiološkom situacijom. Slažete se, biće šteta ako se vaučer za odmor iznenada otkaže zbog Covid-19, a nema dovoljno planova i sredstava da praznike provedete kod kuće. Ako ne želite da doživite takav stres, bolje je odložiti velika putovanja do boljih vremena.  

Kreirajte sopstvene praznične tradicije

Nije neophodno nastaviti porodične tradicije porodice ako vam se ne sviđaju. Možete kreirati svoje - ovo će vam pomoći da se osećate prijatno tokom slavlja, Takođe smanjuju stres i umor.

Ako ne želite da postavljate i kitite jelku, jer imate razigranu mačku koja je svake godine obara i pravi nevolje, stvorite svoju tradiciju. Na primer, možete staviti nekoliko grana jele u vazu koju mačka ne može da dohvati, ili čak možte bez jelke, ako tako želite.

Pratite svoje zdravlje i navike

Nedostatak vežbanja, prejedanje, povećana konzumacija alkohola i nedostatak sna tokom praznika mogu dovesti do promena raspoloženja i stresa. Zbog toga je važno posvetiti dovoljno pažnje svom zdravlju: pokušajte da provedete vreme na svežem vazduhu, uspostavite režim spavanja i ishrane.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group