Vino u rukama mlade umetnice stvara neverovatna dela

Mere socijalne distance su i dalje na snazi.

To bi značilo da smo i dalje većinom osuđeni na boravak kod kuće i smišljanje načina kako da prekinemo lanac – dosade. Ako postoji nešto što može oterati dosadu onda je to skakako dobro vino. Međutim, osim što možete da ga popijete i makar delimično zaboravite da su izgledi vrlo mali da ćete i ove godine otići negde na letovanje, ono vam upućuje poziv da ga iskoristite pri stvaranju umetničkih dela.

Mlada umetnica po imenu Sanja Janković stvara neverovatna umetnička dela korišćenjem četkice za slikanje i vina. Teme koje je inspirišu su likovi iz popularnih filmova i serija poput Game od Thrones, Interstellar ali i dela kao što je Mona Liza. Zahvaljujući nekonvencionalnim vrstama materijala za slikanje, umetnica svojim delima daje mogućnost da ožive na platnu.

Sanja je poreklom iz Srema, koji je poznat po manifestacijama i degustacijama vina. Ona ističe kako joj je proliveno crveno vino po belom stolnjaku 2015. godine privuklo pažnju i dalo ideju da pokuša nešto slično na platnu. Zamišljajući duboke crvene mrlje na belom papiru, eksperimentisala je sa različitim tehnikama i stvorila jedinstvenu – Winerelle art, vrstu umetnosti.

Slikanje vinom je nešto poput slikanja ćudljivim akvarelom, jer se nijanse menjaju pri dodiru sa vazduhom i kako slika postaje starija. Mrlje koje nastaju od vina su različite, jer je svako vino drugačije; neke su svetle, tople, a neke tamne, pigmentirane i vuku na ljubičast ton. Kako bi stvorila različite efeket pri slikanju umetnica meša vina kako bi dobila jedinstvene prikaze. Po završetku svaka slika mora biti lakirana kako bi se osigurala dugotrajnost pigmenta. A ono što vinske slike ne vole su izlaganje sunčevoj svetlosti kao ni vlažno okruženje.

Zavirite u našu galeriju i otkrijte magiju koja se skriva iza slika nastalih uz pomoć vina.

Ž.J.

Izvor: Bored Panta

Umetnica: Sanja Janković

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group