Valovite pernate skulpture britanske umetnice zadivile javnost

Čudnovate pernate forme koje se uvijaju same oko sebe, uvučene ispod staklenih kupola, izgledaju kao novi oblik života.

Negde između biljnog i životinjskog sveta, smešteno je delo umetnice po imenu Kate MccGwire, britanskog porekla. Postoji nešto zaista jezivo i ujedno predivno u pogledu skupltura koje ona izrađuje. Iako veoma statične, stiče se utisak da se kreću, kao da bi svakog časa mogle poput vodopada da se razliju svuda unaokolo.

Sasvim je razumljivo u njihov blizini osećati se pomalo neprijatno. Jer to je upravo onaj deo za kojim umetnica traga. Sama je istakla da želi svojim delom posmatrača da zavede i pobuni se protiv stvarnosti u jednakoj meri. Važno joj je kako tvrdi da pojedinac odbije poimanje stvari za koje misli da apsolutno poznaje.

Trenutno je delo ove umetnice prikazano na samostalnoj izložbi pod nazivom "Menagerie" u Engleskoj, uključujući i upečatljivu instalaciju "Discharge"koja sadrži približno 10.000 golubijih pera. Kako bi napravila ovo delo umetnica je dobijala od ljubitelja golubova iz cele zemlje pera njihovih ljubimaca. Delo je prvobitno naručio Mad Museum iz Njujorka, 2010. godine za "Mrtvi ili živi" izložbu, i od tad putuje po celom svetu.

"Menagerie" uključuje 8 skulptura i jednu novu postavku u vidu ptice. Nova podna skulptura nosi naziv "Cavort" i posebno je upečatljiva zbog svog teksturalnog mozaika. Ranije ove godine MccGwire je kreirala instalaciju pod nazivom "Slick", skulpturu od perja svrake koja "struji" iz kamina. Ono je sjajan primer kako umetnikovo delo može izgledati kao da mutirana stvorenja putuju kroz prostor milimetarskom brzinom, zapravo presporo kako bi bila registrovana u realnom vremenu.

Ono što je važno napomenuti je da ova umetnica ne koristi perje sa živih ptica kako bi postigla ove izvanredne rezultate. U pitanju je prirodno odbačeno perje koje joj je poslato sa farmi i od strane lovočuvara. Umetnica svoj način izrade skuplptura drži pod velom tajne, naročito u pogledu potporne konstrukcije u čiju svrhu se samo zna da koristi izrezbareni materijal.

Ž.J.

Izvor: Dornob

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group