Umetnička izložba u Pekingu veliča odgovor Kine na globalnu pandemiju

Umetnost crpi snagu iz svih oblika ljudskog postojanja.

Ona daje glas životu, smrti i politici na novoj izložbi u Pekingu, naglašavajući veliki duh kineskog naroda u borbi protiv smrtonosne pandemije COVID – 19. Nova postavka umetničkih dela, smeštena u Nacionalnom muzeju u blizini trga Tiananmen u centru Pekinga nosi naziv “Jedinstveno je snaga”.

Postavka uključuje oko 180 umetničkih dela, od skulptura do slika. Svako delo ponaosob daje naklonost boli i teskobi tokom borbe protiv pandemije u Kini. Slike najčešće prikazuju lekare i medicinsko osoblje koje se hrabro bori svim raspoloživim sredstvima i svojim znanjem, kako bi sačuvalo živote – miliona. Upečatljivi su i radovi koji prikazuju obične ljude, dobrovoljce koji rade rame uz rame sa profesionalnim osobljem, pružajući pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Izložba je podeljena u tri dela. Prvi obuhvata rad afirmisanih vizuelnih umetnika. Izbor dela odobriloje Kinesko udruženje umetnika od preko 75.000 pristiglih radova. Drugi deo sadrži dela kaligrafije, a treći osvetljava doprinose amaterskih umetnika iz cele zemlje. Cilj izložbe je dokumentovanje izbijanja virusa u Wuhanu, bez kritika na račun kineskog odgovora na pandemiju. Čini se da je odluka fokus na pozitivne aspekte koji se mogu izvući iz cele priče.

Umetnička dela predstavljena na izložbi imaju za cilj ujedinjenje ljudi u problemu koji se tiče svih nas. Stvaranjem nove i moćne duhovne snage, moguće je savladati čak i nevidljivog neprijatelja, i sprečiti njegov ponovni dolazak. Kao jedna od najmnogoljudnijih zemalja sveta Kina je do sada imala neverovatno mali broj preminulih osoba od Covida – 19, zbog izuzetne discipline koju je demonstrirao celom svetu ovaj drevni narod.

Izložba “Jedinstvno je snaga” trajaće do kraja septembra.

Ž.J.

Izvor: Dornob

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group