Preko 500 skulptura pronađeno u Finskoj nakon smrti umetnika

Čuveni umetnik poreklom iz Finske, Veijo Ronkkonen smatran je vrlo ekscentričnim od strane onih koji su ga poznavali.

Kako je provodio svoje dane malo je poznato javnosti, a ono što je fasciniralo poštovaoce umetnosti nakon njegove smrti je preko 500 skulptura koje su pronađene razbacane po šumi u kojoj je živeo.

Šuma u kojoj su pronađene sada nosi naziv Bašta skulptura Veijo Ronkkonen, i predstavlja jedinstven muzej na otvorenom koji prikazuje 50 godina ljubavi prema umetnosti, koliko je ovaj umetnik posvetio svojoj strasti. Više od 40 000 posetilaca godišnje poseti ovo neobično mesto sa željom da dokuči tajne koje u sebi skrivaju ove impresivne skulpture.

Ronkkonen je rođen 1944. godine u malom zaseoku u Finskoj na svega nekoliko kilometara od ruske granice. Sa svega 16 godina zaposlio se u fabrici papira, gde je radio čak 41 godinu. Pored posla, čini se da je svaki minut svog života provodio kod kuće, čitajući o ljudima širom sveta i praveći skulpture. Njegov doživljaj i razumevanje planete predstavljeno je stotinama figura koje je ostavio za sobom. Svaka od njih bilo pojedinačno ili u grupi predstavlja određenu kulturu, etničku pripadnost i doba ljudskog veka. Pored vrlo živopisnih ljudskih figura, tu su i neljudski subjekti koji deluju vrlo realno.

Iako je za života Ronkkonen dozvoljavao pojedincima da zađu u njegovu baštu, nikad mu nije prijala pažnja koju je privlačio njegov rad. Čak je i nagradu za njegovo stvaralaštvo preuzeo u ime umetnika, njegov brat, što govori o neizainteresovanosti ovog ekscentrika za ovozemaljsko prihvatanje njegovog dela. Sada posetioci mogu da se nađu licem u lice sa figurama koje blistaju od sreće i onima koje isijavaju teror, kao i sa svim drugim između ove dve krajnosti.

Ž.J.

Izvor: Dornob

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group