Otvaranje izložbe Bogdana Pavlovića - Life on Earth / Život na Zemlji

Izložba Bogdana Pavlovića, pod nazivom “Život na Zemlji”, održava se od 20. do 30.maja u Galeriji ULUS…

Umesto otvaranja izložbe planirani su susreti sa umetnikom u subotu i nedelju, 22. i 23. maja, od 16 - do 20 časova.

Umetnik širokog polja interesovanja, Bogdan Pavlović, dobro je poznat beogradskoj publici iako već dugo živi u Parizu. U galeriji Udruženja predstavlja svoj sedmogodišnji opus koji je podeljen u tri jasno definisane celine koje prate prostorni identitet Galerije ULUS. Izložene serije radova se prožimaju, a često i dopunjavaju. Ono što ih čini međusobno bliskim je specifičan, eksperimentalan odnos prema materiji i korišćenim materijalima, kao i ekspresivnost gesta, dok su scene i atmosfera iz svakodnevnog života njihova zajednička tematska okosnica.

O izložbi i njenoj koncepciji autor ističe: „Izložba ima multimedijalni karakter i sačinjavaju je fotografije, iscrtani atlasi, kolažirane geografske mape, slike na crnom itisonu, video zapisi. Specifičnu vrstu tankog crnog itisona koristim kao podlogu već više godina. Polazište za slike na njemu sam tražio u crvenom osvetljenju foto-laboratorija u kojima pod dejstvom razvijača, nastaju analogne fotografske slike. Tragao sam za trenutkom stvaranja slike pod okriljem tog nemog osvetljenja kako bi prikazane scene poprimile nadrealan i dramatičan karakter. U tome mi je pomogla sama materija itisona kao sirova, i potpuno mat crna površina koja u skoro u potpunosti apsorbuje svetlost a koja, opet, aktivno učestvuje u gradjenju slike.

Ucrtavanjem scena iz svakodnevice u prave atlase, pokušao sam, s druge strane, da prizorima preuzetim iz moje foto arhive dam univerzalan karakter. Atlasi i geografske mape su se pokazali kao plodna podloga za najrazličitije konecptualno-likovne eksperimente, a crteže u njima, sam koristio i kao sekvence za video zapise.

U atlase i geografske mape počeo sam da upisujem nova grafička i topografska likovna rešenja sa savremenim konotacijama: ekologija, politika, identitet i teritorija, ženska prava... Tu su i zvezdane projekcije i konstelacije koje nam govore o zakrivljenosti prostora, fluktuaciji nebeskih tela, ali isto tako, i o savremenoj teoriji o Multi Univerzumu. Za svrhu ove serije sam koristio široki spektar likovnih pristupa i tehnika, što je potpuno u skladu sa univerzalnim svojstvima Atlasa koji je sam po sebi stecište raznovrsnih grafičkih vizura koje odgovaraju različitim oblastima: geografija, topografija, astronomija…“

Francuska istoričarka umetnosti An Malerb u textu „Teritorije imaginarnog“, za ove radove kaže: „Kroz slike koje upisuje u geografske karte i koje se uzdižu do ranga simbola, Bogdan Pavlović u gledaocu dotiče sopstveni osećaj pripadnosti svetu. Njegove istorizovane mape (po ugledu na srednjevekovna ukrasna slova sa prikazima istorijskih scena u starim rukopisima) nas upućuju na preispitivanje, na sanjarenje, ali možda, i pre svega na pomirenje sa mogućim beskonačnostima Zemlje i kosmosa.“ (Anne Malherbe „Territoires de l’imaginaire“, 2019)

Biografija

Rođen je u Beogradu 1969. godine. Živi i radi u Parizu. Diplomirao je na Ecole des Beaux Arts (ENSBA) u Parizu 1997, u klasi profesora Vladimira Veličkovića. Magistrirao je na FLU u Beogradu 2002. godine kod profesora Čedomira Vasića. Godine 2018. godine u kolaboraciji sa Studijom Van Rijn realizuje Monumentalni crtež-print „Between”, za Hotel Hyatt Regency Etoile u Parizu. Sa svojim bratom Miškom Pavlovićem radi na projektu izložbe posvećenoj 100-godišnjici svetske avijacije u Muzeju Jugoslovenskog Vazduhoplovstva. Plakat za film Emira Kusturice „Super 8 stories” crta 2001.godine, 1994. godine slika maketu automobila Opel Tigra za General Motors za Sajam automobila u Parizu.

Radovi mu se nalaze u javnim kolekcijama (izbor): Lefranc & Bourgeois, Satovi Rado France, Muzej Zepter, Opel France, Aéroports de Paris, Muzej Savremene Umetnosti Beograd, Muzej Grada Beograda. Priredio je na desetine samostalnih izložbi i učestovovao na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group