Neverovatna živa skupltura u vrtovima Heligana

Priroda i umetnost jednostavno obožavaju jedno drugo.

Priroda nas nadahnjuje i pokoravamo joj se i poklanjamo svoje najbolje radove. Vrlo često smo u prilici da vidimo predivne skulpture koje prkose vremenu i prostoru i stoje ponosno na istom mestu vekovima. Međutim, kada malo bolje pogledamo, jasno nam je koliku moć zapravo priroda ima, da menja naše okruženje sa promenom godišnjih doba.

Danas vas vodimo do Izgubljenih vrtova Heligana, na jugzapadu Engleske. Ovo čarobno mesto pripoveda posetiocima o čuvenom Kralju Arturu i njegovoj hrabrosti. Najveći evropski projekat obnove baštine prostire se na oko 200 hektara i savršeno je mesto za istraživače, ljubitelje biljaka i romantičare. Misteriozni vrtovi, obavijeni čudesnim velom bajki i legendi, kriju u sebi jednu fascinantnu skulpturu. U pitanju je Sobarica iz Blata (Mad Maid).

Čuveni lokalni umetnički duo – brat i sestra, zaslužni su za stvaranje ove ikonične skulpture. Sada već davne 1997. godine skulptura je zauzela svoje počasno mesto u ovom izvanrednom okruženju, i od tad je postala nezaobilazan deo koji se mora videti tokom šetnje kroz ovu nesvakidašnju baštu.

Posebno u vezi sa ovom skuplturom je to što je ona "živa". To znači da se njena "odeća" i "kosa" tokom godišnjih doba menjaju, kako mahovina, bršljen i trava rastu i venu. Njen živopisan izgled tokom proleća i u letnjem periodu, gotovo da je neprepoznatljiv s jeseni i u toku zime. Skulptura je postavljena u ležećem položaju, i zapravo izgleda kao da je Sobarica zaspala u blatu, bez osvrta na prolaznost vremena oko nje.

Ž.J.

Izvor: Bored Panda

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group