Muzej Luvr celu umetničku kolekciju u svom posedu učinio dostupnom besplatno putem interneta

Od početka Korona virusa i ograničenja po pitanju kretanja, uskraćeni smo za mnogo toga a između ostalog i za divljenje umetničkim delima.

Kako bi omogućio ljudima širom sveta da uživaju u delima koja u sebi sadrži, muzej Luvr je učinio jedan izvanredan korak. Naime, kompletna umetnička kolekcija ovog muzeja postala je dostupna besplatno online, svima onima koji žele da je vide.

Nova baza podataka uključuje više od 480.000 dela iz francuskog muzeja, kao i iz nacionalnog muzeja Eugene-Delacroix. Platforma takođe sadrži i tzv delove MNR – museums national recovery, delove koji su pronađeni posle Drugog svetskog rata i predati Luvru dok se ne vrate legitimnim vlasnicima.

Na web stranici su izložena umetnička dela sa osam odeljenja Luvra, od islamske umetnosti i renesansnih skulptura do egipatskih starina i slika umetnika iz celog sveta. Mrežna platforma omogućava ljubiteljima umetnosti i istraživačima da istražuju dela kroz jednostavna ili napredna istraživanja, kao i kroz unose kustoskog odeljanja, pa čak i kroz tematske albume. Pored toga interaktivna mapa koja posetioca vodi od sobe do sobe je dostupna na francuskom, engleskom, španskom i kineskom jeziku.

Po prvi put u istoriji postojanja ovog muzeja svi zainteresovani "posetioci" mogu da pristupe kompletnoj kolekciji dela koja sadrži muzej, sa svog računara ili smart telefona. Zapanjujuće nasleđe Luvra na klik je od vas. Direktor muzeja se nada da će ovaj jedinstven digitalni sadržaj nadahnuti ljude da nakon završetka situacije sa Korona virusom, dođu i lično se dive svemu što se u njemu nalazi.

Ž.J.

Izvor: Designboom

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group