Miloš Nešić predstavlja seriju fotografija “Euphorbia milii”

Danas se u Beogradskom hotelu Radisson Collection Old Mill u sobi 147 otvara još jedna umetnička grupna izložba fotografija koju organizuje David Pujado ispred galerije Бартcелона Pop Up i Beogradskog meseca fotografije u saradnji sa hotelom Radisson Collection Old Mill.

Jedan od autora koji izlaže je i naš upešni fotograf Miloš Nešić koji se nakon višegodišnjeg života i rada u Pragu, odlučno vratio u rodni Beograd. Miloš je za kratko vreme uspeo da pridobije već nekoliko klijenata ali i da se posveti stvaralačkom radu i umetničkom izražaju, te je već u sklopu Beogradskog meseca fotografije imao projekciju svog filma "Sateran u ćošak" UK Stari Grad na Beogradskom Dorćolu. Film je delo fotografskog performansa koji je Nešić izveo u periodu 17.04.2020 od 17h do 21.04.2020 do 05h, u Beogradu, tokom policijskog časa u trajanju od 84 sata.

Sada, Miloš Nešić izlaže deo serije “Euphorbia milii” kao jedan od autora koji je obradio temu cveće.

O seriji fotografija “Euphorbia milii”

Ulažući dragocenu energiju u izgradnju dugotrajnih veza sa cvećem, posledično uživajući u pozitivnim podsticajima, lekovitim blagodatima ili emocionalnoj podršci, ljudi se bave gajenjem cveća od davnina. Obožavanje Flore u Rimu ili Chloris u drevnoj Grčkoj, postavljanje Flore u Primaveru kod Botticellija u 15. Veku ili slavlje Flore u baletu Le Reveil de Flore, samo su neka od  svedočanstava ljudskog divljenja cveću.

U seriji “Euphorbia milii” umetnika i fotografa Miloša Nešića cveće je lišeno boja. Stoga obustavlja osnovnu kognitivnu veštinu, obrađivanje misli stimulisane bojama, već radije ostavlja ogroman prostor gledaocu u sivoj skali, prostor za misli i „super stimuli“ vlastitoj mašti, prevazilazeći na taj način konvencionalne kognitivne funkcije.

O autoru

Miloš Nešić je rođen u Beogradu. Diplomirao je na filmskoj akademiji FAMU u Pragu, Češkoj na katedri za fotografiju. Iako se poslednjih 20 godina uglavnom bavi komercijalnom i portretnom fotografijom, Miloš se poslednjih nekoliko godina više koncentriše na umetničku fotografiju. Živi i radi na relaciji Beograd – Prag.

@milosnesicstudio

milosnesic.com

O izložbi "Cveće"

Dragi Covide,

Stigao si prošle zime sa orijenta, poput Melkiora, Gašpara i Baltazara kada su  donesili poklone tek rođenoj bebi Isusu, ali umesto poklona doneo si kugu. Hvala što si doneo samo jednu, ali pretpostavljam da si, zahvaljujući globalizaciji, umesto da odabereš jednu zemlju, kao što je pre bio Egipat, odabrao celu planetu. Nema pretvaranja vode u krv, nema žaba, ni vaški ni komaraca, nema divljih životinja ili muva, nema trovanja stoke, nema čireva, nema grmljavine, grada i vatre, nema skakavaca, nema tame od tri dana, a ni smrti prvorođenih... samo virus. Gotovo nevidljiv.

Hvala na usluzi!

Pokazao si nam kako je krhak naš finansijski sistem, kako je krhak naš socijalni sistem, kako je krhak naš zdravstveni sistem, koliko smo krhki poput društva i koliko smo krhki kao ljudi, mentalno i fizički.

Amin!

P.S. Ali potcenjuješ nas. Zar ne znaš da smo preživeli deset pošasti, preživeli smo inkviziciju, preživeli smo religiozni fanatizam, preživeli nacizam, preživeli smo dva svetska rata? Nećemo preživeti samo tebe, već i imamo kapaciteta za stvaranje umetnosti, lepota, naše krhkosti. Imamo milione primera, ali ne moramo da zalazimo daleko u prošlost.

Ovo je izložba grupe autora: Danica Trajković, Narnya Imbrin, Michael Bowring, Miloš Nešić, Miodrag Trajković i Peter Flanek.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group