Makedonissimo za kraj jedanaestog SOMUS-a

Više slika

Više slika

Jedanaeste Somborske muzičke svečanosti – SOMUS, posle pet uzbudljivih dana u Svečanoj sali Gradske kuće u Somboru, sinoć su svečano zatvorene, koncertom pet fantastičnih muzičara iz Makedonije, u okviru programa Makedonissimo.

Muzičari, Simon Trpčeski ( klavir), Hidan Mamudov( klarinet, saxofon), Aleksandar Krapovski (violina), Aleksandar Somov ( violončelo), Vlatko Nušev ( perkusije) izveli su  delo Pletenki, savremenog makedonskog kompozitora Pandea Šahova i doživeli ovacije od publike.

Prethodnih pet dana, SOMUS je publici predstavio pet programa i obradovao mnogobrojnu publiku delima najvećih kompozitora svih vremena - Bramsa, Bartoka, Mocarta, Štrausa, Betovena, Šuberta…

„U proteklih pet dana imali smo privilegiju da prisustvujemo koncertima najznačajnih svetskih i domaćih imena na polju klasične muzike, ali i zadovoljstvo da se uverimo da su ti ljudi istinski prijatelji našeg Festivala i našeg grada, Sombora“. -  izjavila je direktorka festivala Vesna Šašić i dodala:

„Nesporna je činjenica da su festivali značajni za lokalne zajednice i njihovu vidljivost i nije redak slučaj da pojedini gradovi postaju prepoznatljivi uspravo po nekoj kulturnoj manifestaciji ili festivalu. U to ime, zahvaljujem svima koji su u proteklih jedanaest godina gradili Somus i doprineli da njegovo ime, kao i ime njegovog osnivača, grada Sombora, postane prepoznatljivo širom naše zemlje, ali i mnogo šire od toga.

Drago nam je što su svi koncerti ovogodišnjeg Somusa bili izuzetno dobro posećeni i iskreno se nadam da smo uspeli da dopremo do publike i da joj stvarnost obojimo lepim bojama, jer to je čarobna moć koju muzika poseduje“ – zaključila je Vesna Šašić.

Ovogodišnji SOMUS je posetilo preko trideset izvanrednih muzičara iz regiona i iz celog sveta, koji imaju velike karijere i koji su česti gosti najznačajnijih svetskih festivala klasične muzike i najvećih koncertnih dvorana. Somborska publika umela je to da prepozna, o čemu govore rasprodati koncerti za sve dane.

Organizator jedanaestog SOMUS-a je Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor, uz podršku Grada Sombora, Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i C. Bechstein centra.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group