Ljubav prema slikarstvu pobedila nauku u finalnoj trci

Živeti od umetnosti nije moguće.

Ili bar tako misli većina onih koji se bore sa porivom umetnika u sebi i činjenicom da nečim ipak treba platiti hranu i krov nad glavom. Danas Zoya Kriminskaya živi u malom gradu u blizini Moskve i većinu svog vremena posvećuje kreativnom radu. Ona se bavi ilustracijom knjiga i stvaranjem sanjivih prizora na platnu. Pre više od 70 godina ova umetnica je po prvi put uzela olovku u boji, u ruke. Međutim umetnička karijera nije nešto čemu se prvo posvetila. Otišavši u sasvim suprotnom smeru ona je diplomirala inželjersku fiziku i posvetila svoje vreme istraživanju radijacijske hemije.

Pre dvadest godina Zoya je okrenula umetnosti. Ponovo je uzela četkice u ruke i stavila pred sebe platna. Ulja, pasteli i akvareli – obratili su joj se. Učestvovala je i na brojnim umetničkim izložbama, a danas u našoj galeriji imate priliku da vidite impresivnu kolekciju njenih dela. Inspirisani delima najvećih svetskih umetnika poput Pikasa, Monea, i Kandinskog, njeni radovi kriju u sebi posebnu lepotu i šarm nekog sasvim drugog vremena, od ovog u kom su stvoreni i prezentovani.

Zoya je istinski dokaz da naučna karijera ne može da spreči umetnika da bude ono što jeste i da kad-tad razvije svoj talent. Još tokom studija ona je stvarala male akvarelne pejzaže, a još kao dete kada je dobila od majke na poklon prvi komplet olovaka u boji, Zoya je sa velikim entuzijazmom načinila svoja prva dela, uživajući pri tom.

Ako ste ikad imali san, i mislili da je kasno za njegovo ostvarenje ova talentovana umetnica vam može biti inspiracija da ga pojurite.

Ž.J.

Izvor: Bored Panda

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group