Kultura i umetnost iz sasvim novog ugla

Poznate slike svetskih umetnika, godinama nakon njihove smrti i dalje ostavljaju bez reči... 

Njihova vrednost kako godine prolaze samo još postaje viša, a fascinacija njihovim delima zapravo je inspiracija novim umetnicima. Nešto drugačijim doduše, onima koji se ne služe četkicama i platnom, već tehnologijom.

U poslednje dve decenije, svedoci smo izuzetnog napretka tehnologije. Tehnolgija je u velikoj meri promenila svet, naš pojam o njemu i način na koji obavljamo mnoge stvari. Svakog dana, tehnolgija nam pruža mogućnost da budemo kreativni, na sebi svojstven način. Jedan umetnik je došao na ideju da uz pomoć neuronske mreže stvori lica osoba sa poznatih slika, onakva kako bi danas izgledala.

Njegovo ime je Denis Shiryaev, a njegova fasciniranost ponovnim stvaranjem starih fotografija, odnosno mogućnošću da im udahne svežinu u obliku savremenih lica, je neverovatna. Možda njegove reprodukcije nisu istorijski tačne, odnosno nemaju dodirnih tačaka sa osobama koje su pojedinim slikarima poslužile kao muze i modeli, ali su svejedno zabavne za gledanje.

Denis je koristio izraze drugih ljudi sa YouTube i TikTok aplikacija kako bi ih uz pomoć neuronske mreže "zamenio sa starim licima". Neuronska mreža je vrsta računarskog sistema koja se osmišljena kako bi kopirala način funkcionisanja ljudskog mozga, što je celu priču podiglo na još viši nivo.

Čini se kao da su poznate slike ponovo naslikane, rukom savremenog umetnika.

Ž.J.

Izvor: Bored Panda

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group