Još jedna hit izložba u gradu – Nove tendencije ’60

Više slika

Više slika

Izložba o kojoj se danima govori, Nove tendencije ’60, otvorena je u galeriji Studentskog kulturnog centra do 28. decembra 2023.

Izložbu je otvorio ambasador Republike Italije u Beogradu, NJ.E. Luka Gori koji je u svom obraćanju rekao da je ovom izložbom učinjena velika čast i umetnosti, ali i Italiji i njenoj kulturnoj sceni.

Otvaranje ove izložbe pratilo je veliko interesovanje i velika gužva! Plato ispred Studentskog kulturnog centra vrveo je od posetilaca koji su se dinamično smenjivali i jedva čekali da ponovo vide umetnost Mire Brtke, ali i da se upoznaju sa umetnošću ljudi sa kojima je radila tokom rimskog perioda 1960-ih.

Sa tri izložbe, dve održane u Rimu 1964. i 1965, i u Trentu 1967. godine, radovi su ponovo zasijali u galerijskom prostoru, usred Beograda i sredine iz koje se Mira Brtka pridružila umetnicima iz Japana, Amerike, Turske, Nemačke i Italije.

Nobuja Abe (Nobuya Abe), Šu Takahaši (Shu Takahashi), Aldo Šmid (Aldo Schmid), Bruno Konte (Bruno Conte), Paolo Pateli (Paolo Patelli), Antonio Frankini (Antonio Franchini), Genđaj Kaspači (Gencay Kasapçi), Marša Hafif (Marcia Hafif), Milena Čubraković i Mira Brtka umetnici su u čijim radovima moćemo da uživamo naredne dve nedelje u galeriji SKC-a. Iako u isto vreme boravili i radili u Rimu, ovo je prvi put da su se radovi ovih 10 autora našli na jednom mestu.

Izložba Nove tendencije ‘60 počinje u samom atrijumu galerije SKC-a, gde su izložene fotografije i skulpture, Omaži, koje je Mra Brtka posvetila svojim saradnicima u Italiji, članovima grupe Illumination. Mira Brtka je i sama isticala kako su važne umetničke tendencije započete u Italiji 1960-ih godina, koje upravo vremenom koje je prošlo dobijaju značaj.

U glavnom izložbenom prostoru, izloženo je više od 30 slika, objekata i skulptura koje na prvi pogled osvajaju svojim koloritom. Svih deset umetnika u ovom periodu svog stvaralaštva bilo je posvećeno apstrakciji, te se na izložbi mogu videti najreprezentativnija umetnička dela ovih autora.  

Radovi sa izložbe Nove tendencije ‘60 pripadaju kolekciji Fondacije MIRA BRTKA, koja svoj rad usmerava ka kompletiranju slike ne samo o stvaralaštvu Mire Brtke, već i ambijentu u kome je stvarala. Njen italijanski period je bio tako uspešan da je obeležio čitavo njeno stvaralaštvo. Na izložbi se jasno uviđa koliko su tada mladi, izuzetno talentovani umetnici, uticali jedni na druge, međusobno se inspirisali i komunicirali kroz likovni rad. Izložba je koncipirana kako hronološki, tako i poetički, prikazujući kako se rad deset umetnika razvijao tokom njihovog italijanskog perioda.

Mira Brtka je ime zapravo koje je publiku privuklo na ovu izložbu u tolikom broju, jer se beogradska publika upoznala sa njenim velikim opusom još pre dve i po godine na retrospektivnoj izložbi Refleksije u Muzeju grada Beograda. Poznato je da je Mira Brtka, pored slikarstva, radila i u okviru filmske i pozorišne umetnosti, baveći se režijom, dramaturgijom, kostimografijom, umetničkim aktivizmom, modnim dizajnom, vezom, i skulpturom.

Izložbu prati katalog koji je sjajan nastavak publikacija posvećenih Miri Brtki, sada u širem kontekstu, te je jednaka pažnja data svim autorima.

Izložbu su podržali: Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Studentski kulturni centar Beograd, Kulturni centar Beograda, Arte media.

Izložba Nove tendencije ’60 traje do 28. decembra, a tokom trajanja biće organizovani razgovori i stručna vođenja. Prvo stručno vođenje zakazano je za subotu 23. decembar u 13.00

Radno vreme galerije: ponedeljak- petak od 11 – 19h, subota od 10-15h. Galerija SKC ne radi nedeljom.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group