Jelena Jovović na Kolarcu

U utorak 12.12.2023. u 20h, velika jazz pevačica Jelena Jovović obeležiće 30 godina rada, kao i izlazak novog CDa „Nightbird“.

Sa gostima u programu, koji su i učestvovali u snimanju CDa, a među mnogima su Bojan Z, Ameen Saleem, Vladimir Kostadinović, ovaj koncert obećava da bude pravi praznik jazz muzike, i bude jedan od najznačajnijih muzičkih događaja u ovoj godini.

Na sceni će joj se, takođe, pridružiti i Jure Pukl, jedan od najplodnijih i najkreativnijih saksofonista mlađe slovenačke generacije, nagrađen najvišim nacionalnim priznanjem za doprinos umetnosti u Sloveniji (Nagrada Prešernovega sklada).

Ljubiteljima džeza njeno ime dobro je poznato i jedva čekaju svaki nastup. Pritom ne mislimo samo na naše džez prostore, već i na šire, one svetske, budući da Jelena Jovović važi za jednog od najistaknutijih predstavnika ovog žanra poteklih sa Balkana. Žestoka ratnica odlične muzike, kako ju je opisala Flora Purim. Strastvena umetnica koja razume prirodu pevanja kao esenciju komunikacijskog procesa, kaže basista Čak Izraels. Rođena pevačica sa retkim, nepatvorenim kvalitetom komunikacije sa publikom i osećajem za pesmu, smatra Mark Marfi, legenda džeza.

“Njen album „Heartbeat” osvojio je srca slušalaca na plejlistama velikih američkih i međunarodnih radio stanica. Jelena je spiritus movens i muzičar koji pleni svojim talentom na internacionalnoj sceni više od tri decenije. Glasom Sare Von i somotom Bili Holidej, ali i modernim pristupom Dajan Rivs, osvojila je srca mnogih muzičkih kritičara i publike širom sveta”, ističe ugledni džez novinar Bob Vier.

Po završenim studijama džeza u Gracu, Jelena je osnovala katedru za džez pevanje u Južnoafričkoj Republici u kojoj je provela četiri godine. Nakon povratka u Srbiju predaje džez pevanje u muzičkoj školi “Stanković“. Sarađivala je sa mnogim velikim imenima, nastupala s njima na pozornicama širom sveta, i očarala taj isti svet na poseban, upečatljiv i vrlo originalan način.

Album „Heartbeat“ ostavio je snažan utisak, a slušaoce je impresionirao jedinstvenim pogledom na tradicionalni džez sa evropskim nasleđem. Zvuči autentično i mnogi su ga ocenili kao instant klasik. I aktuelno izdanje „Nightbird“ oduševilo je poštovaoce ovog zvuka.

„Prepun duše i ritma sa puno sket pevanja, višeglasnog aranžiranja i inventivnih vokalizama, ovaj album drži pažnju od početka do kraja. Biboperima će se naročito svideti, jer podseća na slavne dane džeza sa mnogo novih i sjajnih elemenata, ali džez je u srži svega.

Zadivljujuća muzička slika! Izvanredan bend, a njeni uvek neverovatni aranžmani, kompozicije i tekstovi takođe doprinose celokupnom muzičkom konceptu koje krase snažni moderni ritmovi i goruća soliranja uz vokal“, nije štedeo komplimente Rendi Breker, džez trubač.

Sjajnu umetnicu interesantnog imidža i moćnog glasa moći će ponovo da čuje i beogradska džez publika.

Ulaznice za koncert dostupne su online, na sajtu tickets.rs, svim prodajnim mestima Tickets – a, kao i na blagajni Kolarca.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group