Izložba Nove tendencije ’60 - 10 umetnika koji su činili umetničku scenu u Italiji šezdesetih godina prošlog veka

Izložba “Nove tendencije '60” biće svečano otvorena u utorak, 12. decembra 2023. godine u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu, s početkom u 19.00 časova.

Nove tendencije’60 predstavlja projekat kulturne diplomatije, koji će nas bliže upoznati sa internacionalnom kulturnom scenom u Italiji šezdesetih godina prošlog veka, u kojoj su učestvovale i naše predstavnice, Mira Brtka i Milena Čubraković.

Stoga će za ovu priliku Beograd posetiti doajeni kulturnog života Rima, koji su inače i članovi Naučnog saveta Fondacije Mira Brtka: Prof Franko Purini (Franco Purini), predsednik Naučnog saveta Fondacije Mira Brtka, arhitekta koji je svojim monumentalnim objektima ostavio upečatljiv trag u italijanskoj arhitekturi, kao i članovi saveta: Dr Ludovika Rosi Purini (Ludovica Rossi Purini) - promoterka savremenog menadžmenta u kulturi i osnivač nekoliko fondacija, organizator brojnih muzičkih festivala; Dr Anđelo Bukareli (Angelo Bucarelli) – umetnik, istoričar umetnosti, likovni kritičar i savetnik brojnih muzeja savremene umetnosti u Italiji i svetu i Prof Dragana Broz -  predavač na univerzitetu UNINT u Rimu, u oblasti kulturne diplomatije, zaštite kulturnog nasleđa i ekspert za valorizaciju umetničkih dela.

Ova izložba je zamišljena kao omaž umetničkoj sceni u Italiji šezdesetih godina prošlog veka, gde će biti rekreirane tri izložbe: "Gencay, Brtka, Franchini" održana u Rimu 1964. godine, zatim "Forme presenti" (Prisutne forme) takođe u Rimu, 1965. godine, i izložba "Illumination" u Trentu 1967. godine na kojoj se predstavila istoimena grupa. U periodu od 12. do 28. decembra, posetioci galerije SKC-a biće u prilici da vide radove internacionalnih umetnika koji su šezdesetih godina boravili i stvarali u Rimu: Nobuja Abe (Nobuya Abe) i Šu Takahaši (Shu Takahashi) iz Japana,  Aldo Šmid (Aldo Schmid) iz Nemačke, Bruno Konte (Bruno Conte), Paolo Pateli (Paolo Patelli) i Antonio Frankini (Antonio Franchini) iz Italije, Genđaj Kaspači (Gencay Kasapçi) iz Turske, Marša Hafif (Marcia Hafif) iz Amerike, Milena Čubraković i Mira Brtka iz Jugoslavije.

Izložba “Nove tendencije '60” će pokušati da šire ilustruje kontekst rimskog perioda Mire Brtke, kao i to ko su umetnici sa kojima je sarađivala, izlagala i bila aktivna učesnica kulturne scene u Italiji ‘60-ih godina.

Da podsetimo, Rim je tokom 1960-ih godina predstavljao jedan od glavnih svetskih centara u kojima su se odvijale razne umetničke promene i kreirale nove likovne pojave. Dinamična i progresivna atmosfera otvarala je niz mogućnosti mladim i talentovanim stvaraocima. Posebno je zanimljivo što nije postojala vodeća umetnička disciplina poput slikarstva, filma, modnog dizajna; mladi umetnici tog vremena bili su poznati po multimedijalnom i interdisciplinarnom pristupu. Pomenuti umetnici bili su značajni jedni za druge, međusobno su se inspirisali i motivisali, ali je svako od njih bio autentična umetnička ličnost još u ranom stvaralaštvu. Zajednička su im likovna istraživanja u okviru polja apstraktnog slikarsva.

Fondacija Mira Brtka, zajedno sa Galerijom ARTE organizator je ovog značajnog projekta kulturne diplomatije, koji će doprineti boljim bilateralnim odnosima između Srbije i Italije, jer je i deo kontinuiranog procesa organizacije retrospektivne izložbe radova Mire Brtke u Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u Rimu (Galleria Nazionale D’Arte Moderna e Contemporanea)

Izložbu su podržali: Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Studentski kulturni centar Beograd, Arte media i Fondacija Mira Brtka.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group