Humanitarna aukcija slika za Sigurnu kuću

Humanitarna  aukcija slika na platnu pod nazivom “Pravo na dostojanstvo, poštovanje i slobodu”,  okupiće brojne poznate ličnosti u sredu, 10.12.2014. u 21h u prostoru Mikser House sa ciljem da se prikupe sredstva za projekat Sigurna kuća i ponovo skrene pažnja javnosti na diskriminaciju žena.

 

Na aukciji će biće izloženo 12 slika na platnu na kojima je, bivša košarkašica Srbije, Jasmina Aleksandrov „umetnički naga“ a Maja Lazarević, poznati tattoo majstor će na licu mesta određenim detaljima dovršiti svaku sliku i tako ih učiniti unikatnim.

Slike su Jasminini umetnički aktovi, koji “ne otkrivaju ništa”, ali nagim telom šalju poruku u ime svih žena koje se na razne načine bore sa društvom, sa porodicom, sa ropstvom, sa predrasudama i za svoje zdravlje.

Pored slika na platnu, Jasmina je sa timom fotografa i umetnika napravila i više serija različitih fotografija za kalendar koji će se ovom prilikom prodavati na  aukciji i time povećati finansijski doprinost projektu Sigurna kuća.

Prema rečima Jasmine Aleksandrov u Srbiji u kojoj je žena žrtva svakodnevnog nasilja i ponižavanja, nema svetle budućnosti ni za ostale ugrožene manjinske grupe i protiv toga se moramo svi zajedno boriti.

- Biti žena u Srbiji je, nažalost, vrlo često, pitanje opstanka. U korenima tradicije i duboko frustriranog društva se pronalazi legitimitet za nasilno ponašanje nad ženama. Čak ni floskule tipa da je žena u  Srbiji cenjena kao majka i stub porodice, ne mogu da ublaže gorki utisak da je tu važna samo njena reproduktivna funkcija, ali ne i ono što ona zaista jeste, ljudsko biće. Žena postaje roba, žrtva najbrutalnijih robovlasničkih odnosa, a na sve to se gleda kao na njenu slabost, a ne na izopačeno postavljenu moralnu vertikalu patrijarhalnog društva. Ova aukcija predstavlja moj mali doprinos u moru sličnih svetlih primera rušenja stereotipa i dezavuisanja lažnog morala – izjavila je Jasmina Aleksandrov uz podsećanje na čuvenu izreku Widad Akrawi “Pratiću bilo koga i zahvaliti svakome ko pokuša da napravi razliku u životima ugroženih ljudi”.


Kratak info o Jasmini Aleksandrov

  • Nekadašnja košarkašica reprezentacije Srbije
  • Sportsku karijeru gradila je u grčkom Panatanaikosu, ali i u Francuskoj i Nemačkoj
  • Licencirani CrossFit trener
  • Osnivač Urban Fitness projekta  http://urbanfitnessfox.com/ koji je od 2014. postao deo projekta EXIT4LIFE u cilju promovisanja zdravog života
  • Učesnica međunarodnih trka sa preprekama:

“Spartan Race” u Mađarskoj
„Spartan Race“ u Italiji

  • Supruga košarkaša Nemanje Aleksandrova

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group