Holandski muzej predstavlja besplatnu digitalnu kolekciju od preko 1000 dela Van Gogha

Više je nego verovatno da ćemo još nekoliko meseci biti okovani – Korona virusom.

Sa dolaskom hladnijeg vremena i sa pooštravanjem mera širom Evrope, u cilju sprečavanja širenja virusa, sve je teže uživati u lepoti i kulturi – sa bezbedne udaljenosti. Holandija je takođe jedna na listi zemalja koja je u karantinu, a dok budu trajali dani izolacije, konzorcijum muzeja daje svoj skromni doprinos kompletnoj situaciji, izlažući dela jednog od najpoznatijih umetnika svih vremena online - Van Gogha.

VAN GOGH WORLDWIDE – je novi projekat grupe holandskih muzeja koji predstavlja digitalnu kolekciju od preko 1000 umetnikovih remek – dela. Gradeći digitalnu kolekciju koju je pre nekoliko godina započeo Van Goghov muzej u Amsterdamu, gotovo polovina postimpresionističkih dela ovog umetnika je sada dostupna javnosti, uz naučne komentare ispod svakog dela. Njegovom radu, bliže nego ikad možete da se divite pred ekranom svog računara.

Van Gogh je živeo od 1853. do 1890. godine a većina njegovih poznatih slika je završena tokom poslednje dve godine njegovog života. Preko 860 uljanih slika, sa njegovim zaštitnim gustim, lirskim potezom četkicom, možete videti zahvaljujući projektu koji je u toku. Iako je Van Gigh bio najpoznatiji po delima kao što su “The Starry Night” on je tkođe bio i vrlo talentovan umetnik za izradu skica. Njegovi crteži nastali olovkom na običnom papiru vredni su istraživaja, a na njima su prikazani pejzaži i emotivne figure Van Goghove svakodnevice.

Van Gigh Worldwide projekat pruža uvid u ova umetnička dela kao i u ličnost koja je zaslužna za njihov nastanak. Takođe projekat sadrži i muzejske informacije iza kulisa, poput detalja o restauracijama i drugih kustoskih beleški. Trenutno ovaj projekat uključuje samo dela koja se čuvaju u holandskim muzejima.

Dodavanje ostalih Van Goghovih dela u bazu je sledeći korak koji je planiran kako bi iskustvo bilo kompletno. Fascinacija Van Goghovim delima je ono što je pokrenulo ceo prijekat, a ljubitelji umetnosti širom sveta sada mogu da uživaju u holandskom nacionalnom blagu, bez potrebe da izlaze iz svojih domova.

Ž.J.

Izvor: Mymodernmet

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group