Fascinantne prostirke psihodeličnog izgleda azerbejdžanskog dizajnera

Azerbejdžanska tradicija tkanja tepiha je jedna od najstarijih umetnosti i zanata u ovoj zemlji.

Ona datira još iz 2. veka pre nove ere. Zbog svoje visoke estetske vrednosti, ovi živahni tepisi su širom Azerbejdžana korišćeni za pokrivanje podova, ukrašavanje unutrašnjih zidova, sofa, stolica, kreveta, pa čak i stolova.

Faig Ahmed je međunarodno priznati umetnik iz Bakua, u Azerbejdžanu, koji je poznat po tome što je ove klasične tepihe pretvorio u impresivna savremena umetnička dela. Njegova dela daju život drevnom zanatu i stvaraju nove vizuelne granice između realnosti i mašte. Obično njegovi očaravajući tepisi počinju kao klasični obrazac, ali se zatim pretvaraju u izvesan vid – prepreke ili greške.

Pojedine varijante tepiha se pretvaraju u pikselarne verzije sebe samih, dok se drugi rastapaju u višebojni kovitlac. Neki od njih se pretakaju u mandele jedinstvenog izgleda navodeći posmatrča da pred njima zastane i preispituje svoj um. A lista izvanrdnih primeraka tepiha se nastavlja. Bez obzira šta ovaj vešti umetnik odluči da stvori, njegov svaki komad ispadne apsolutno zadivljujući.

Izdvojili smo ovom prilikom neke od njegovih najupečatljivijih radova kako bi podstakli vašu maštu. Zavirite u našu galeriju i vidite kako se tradicionalna veština tkanja pretapa u psihodelične verzije tepiha budućnosti.

Ž.J.

Izvor: Bored Panda

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group