Big Ben se vratio - Posle 5 godina tišine i renoviranja vrednog 95 miliona funti

Od 2017. čuveni londonski sat je prestao da radi kako bi počelo renoviranje vredno 95 miliona funti.

Bilo je potrebno 5 celih godina i 95 miliona da legendarni sat „Big Ben” ili „Elizabetin toranj”, kako ga još zovu, ponovo proradi. Od 2017. godine, zvona su zaustavljena i puštaju se samo u veoma posebnim prilikama, kao što je Elizabetina smrt kada su zvonila 96 puta u minuti, Nova godina ili drugi zvanični dani u Engleskoj.

Ove nedelje, u 11 časova, „Big Ben“ se vraća svom 24-časovnom radu i raduje mnoge meštane i turiste koji će ponovno otvaranje proslaviti brojnim događajima i svečanostima. „Divno, divno, dugo je trebalo“, rekao je Art Volas (56) u poseti prestonici Londona sa svojom majkom iz severne Engleske.

Kako navodi Vašington post, stručni horolozi palate su uradili sve neophodne testove i Big Ben je spreman za veliki povratak. Na kraju, treba napomenuti da je 5 godina bio najduži period u istoriji zemlje, gde je dobro poznati sat tako dugo „ćutao”.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group