Algoritam za pronalaženje skrivenih veza među umetničkim delima različitih kultura

Tim istraživača na MIT-ju je pred sebe postavio zanimljiv zadatak.

Naime, istražujući bezgraničnu masu umetničkih dela dokumentovanih širom sveta, došli su na ideju razvijanja algoritma za pronalaženje skrivenih veza među njima. Algoritam nosi naziv "MosAlc"i cilj mu je da pronađe vezu između umetnosti različitih kultura.

Radeći sa Microsoft-om, grupa u MIT-jevoj laboratoriji za računarsku nauku i veštačku inteligenciju istražuje slike i vajarsku umetnost iz Metropolitanskog muzeja umetnosti i amsterdamskog Rijks muzeja. Ova misija inspirisana je izložbom u Rijks muzeju kada su primećene neočekivane paralele između portreta Franciska de Zurbarana koji nosi naziv "The Martyrdom of Saint Serapion" i Jan Asselijanovog dela "The threatened swan". Vizuelna sličnost nije mogla da prođe nezapaženo i to je pokrenulo lavinu koja čine se ne može da bude zaustavljena.

MosAlc je rezultat saradnje Microsoft-a i MIT-ove laboratorije, koji je otkrio da mnoga dela bilo na platnu, u vidu skulpture ili izvajana od keramike i drveta mogu da pronađu svog para iz sasvim drugačije kulture. Korišćenje vrlo dubokih mreža algoritama služi za razumevanje bliskosti između dva dela. Fascinantno u vezi ovih dela koja pokazuju neverovatnu sličnost je to što njihovi stvaraoci nikad nisu došli u dodir jedan sa drugim niti su imali priliku da vide dela nastala rukom ovog drugog. Sličnost između dela se ne ogleda samo u u boji ili stilu, već se vezuje i za temu.

Zavirite u našu galeriju i pogledajte koliko sličnosti se nalazi među uparenim delima.

Ž.J.

Izvor: Designboom

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group