Vivijen Vestvud "baka panka" umrla je u 81. godini

Još jedan veliki gubitak za svet mode.

Britanska dizajnerka Vivijen Vestvud preminula je danas u 81. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.

Tokom nekoliko decenija karijere, Vestvud je definisala britansku modu svojim ekscentričnim dizajnom, stilom i ekološkim aktivizmom.

Kako se navodi u saopštenju, vrhunska dizajnerka je preminula mirno u svom domu okružena porodicom. Njen suprug Andreas Krontaler posle vesti o njenoj smrti je rekao: „Nastaviću da dizajniram sa Vivijen u srcu.“

„Vivijen je nastavila da radi stvari koje je volela do samog kraja, radeći na svojoj umetnosti, pišući svoju knjigu i menjajući svet na bolje. Živela je neverovatan život. Inovacija i njen uticaj u proteklih 60 godina bili su ogromni i nastaviće se i u budućnosti“, navodi se u tekstu.

Vestvud je rođena 1941. u Tintvislu u Engleskoj. Godine 1958. njena porodica se preselila u Harou, kada se zainteresovala za modu tako što je pohađala kurs za nakit i srebro u umetničkoj školi, sada poznatoj kao Univerzitet u Vestminsteru, ali ubrzo je odustala. Kratko je radila kao učiteljica u osnovnoj školi dok je istovremeno kreirala sopstveni nakit i prodavala ga na tezgi na Portobelo putu. Vestvud je upoznala svog prvog muža Dereka Vestvuda 1962. i udala se za njega iste godine u venčanici koju je sama napravila u 21. godini.

Vestvud je postala nadaleko poznata u svetu mode 70-ih godina po svom androginom dizajnu i majicama sa sloganima. Njeno bavljenje aktivizmom prenelo se i na modne piste jer nije oklevala da rasvetli pitanja koja su je zanimala, poput klimatskih promena, kroz svoje kolekcije.

U svojoj karijeri obukla je neka od najvećih imena u modi i Holivudu, dok je postala referentna tačka za one koji su voleli pank pokret. U svojim prvim kolekcijama definisala je estetiku panka, izražavajući generaciju koja je tražila novi način izražavanja. Svojim stilom i ličnošću, Vivijen Vestvud je s pravom zaslužila mesto u panteonu najpoznatijih modnih dizajnera.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group