Šinejd O’Konor - vatrena i beskompromisna pevačica preminula u 56. godini

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jonny (@jonnys_vinyl)

Šinejd O’Konor irska pevačica i tekstopisac čiji je upečatljiv glas nakratko učinio neverovatnom pop zvezdom, dok su je njeni smeli javni stavovi o zlostavljanju dece, ratu i organizovanoj religiji učinili kontroverznom figurom, umrla je u 56. godini.

Porodica Šinejd O’Konor je potvrdila smrt pevačice u izjavi za irsku novinsku mrežu RTE. „Sa velikom tugom objavljujemo smrt naše voljene Šinejd.“ Njena porodica i prijatelji su u velikom bolu i zatražili su privatnost u ovom veoma teškom trenutku. Uzrok smrti nije naveden.

Već kao zvezda u usponu kasnih osamdesetih, O’Konor je stekla slavu 1990. godine kada je njena verzija pesme koju je napisao Princ „Nothing Compares 2 U” postala hit broj jedan. Objavila je deset studijskih albuma, a pisala je i pesme za filmove, sarađivala sa mnogim drugim umetnicima i učestvovala na humanitarnim koncertima.

Iako je njeno pevanje bilo strastveno i senzualno, O’Konor je izbegavala klišee rok zvezda tog doba. Ona nije bila ni seksi rok zvezda, ni hipi pevačica slobodnog duha, a njen lični stil – obrijana glava, emocionalno dvosmisleni izrazi lica, opuštena odeća – pomogao je mlađim umetnicima da otkriju nove načine da se ponovo osmisle.

Šinejd Mari Bernadet O’Konor rođena je 8. decembra 1966. u Dablinu. Njeni roditelji su se razveli kada je imala osam godina, a Šinejd je, zajedno sa dvoje od svoje četvoro braće i sestara, otišla da živi sa svojom majkom. O’Konor je kasnije tvrdila da ju je njena majka, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 1985., fizički zlostavljala. Pevala je o efektima ovog zlostavljanja u svojoj pesmi „Fire on Babilon” i dosledno se zalagala za zlostavljanu decu tokom svog života. „Uzrok svih svetskih problema, što se mene tiče, je zlostavljanje dece“, rekla je ona 1991.

Kolege muzičari su rano prepoznali njen talenat. Kada je imala 15 godina, napisala je  “Take My Hand", prvi singl za uspešan irski rok bend In Tua Nua. Kolm Fareli i ona su 1984. osnovali Ton Ton Macoute, a grupa je stekla ime na dablinskoj rok sceni. Ali O’Konor je nadmašila svoje kolege iz benda i ubrzo je potpisala ugovor sa Ensign Records. Preselila se u London i napisala "Heroine" za film Captive. Njen drugi album „I Do Not Want What I Haven’t Got“ iz 1990. NME je proglasio za drugi najbolji album godine.

U oktobru 2007. objavila je u emisiji Opre Vinfri da joj je dijagnostikovan bipolarni poremećaj četiri godine ranije i da je pokušala samoubistvo na njen 33. rođendan 8. decembra 1999. godine. Takođe joj je dijagnostikovan složeni post traumatski stres i granični poremećaj ličnosti. O’Konor, koja je otvoreno govorila o svojoj višedecenijskoj borbi sa mentalnom bolešću, ranije ovog meseca je na svojoj Fejsbuk stranici napisala da se vratila u London posle 23 godine i da završava album koji će biti objavljen sledeće godine. Takođe je podelila planove za turneju u Australiji i Novom Zelandu 2024. godine, i u Evropi i Sjedinjenim Državama 2025. godine.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group