Ko će naslediti impresivno bogatstvo Elizabete II?

Članovi porodice preminule kraljice dobiće impresivnu sumu novca.

I pre smrti Elizabete II ceo svet je znao da je kraljevska porodica vrlo bogata: na primer, da je pokojna kraljica posedovala nekoliko palata, blistave dijamantske tijare, klavir od punog zlata. Ali da li je imala novac na bankovnim računima i da li će ga sada podeliti njena rodbina?

Ovo pitanje prethodnih dana postavili su američki novinari, ali su odmah priznali da nije bilo lako „odvojiti“ državni novac preminule kraljice od njenog ličnog novca. Ispostavilo se da stanje kraljičine "firme" iznosi najmanje 28 milijardi dolara: ranije je takve informacije potvrdio Forbs.

Zanimljivo, Bakingemska palata je procenjena na 4,9 milijardi dolara, a Kensigtonska palata na samo 630 miliona dolara. U Škotskoj, britanska kraljevina ima imovinu vrednu 592 miliona dolara, ali važno je uzeti u obzir da mnoga imanja pripadaju kraljevskoj porodici samo tehnički. Jednostavan primer: ELIZABETA II je tokom prošle godine „ZARADILA“ najmanje 551 milion dolara u Bakingemskoj palati, ali je dobila samo 25% od ove sume, dok je britanska kasa dobila preostalih 75%. Poznato je da je te godine britanska kraljica na svoj račun dobila najmanje 100 miliona dolara.

Ispostavilo se da je preminula britanska kraljica zaista zaradila na simbolima svoje vladavine i kraljevske imovine. Veruje se da je njena lična imovina iznosila najmanje 500 miliona dolara, što je, pored gotovine, uključivalo i investicije koje su izvršili lični blagajnici monarha nakon konsultacija sa finansijskim analitičarima. U suštini, ELIZABETA II je uložila u obimnu kolekciju umetničkih dela, kao i redak nakit. Kupila je Sandringem i zamak Balmoral, a deo finansija je zadržala u takozvanim "plavim čipovima" - akcijama najvećih naftnih i gasnih, rudarskih, farmaceutskih i drugih kompanija koje pokazuju visoku profitabilnost.

Zanimljivo je da je osnova ličnog bogatstva majke kralja Čarlsa III bio novac koji je dobila od svoje majke Elizabete. Kako prenosi Bi-Bi-Si, donirala je 81 milion dolara mladoj princezi Elizabeti. Dobila je i umetnička dela, ali je poklonila Kraljevskoj kolekciji koja pripada svim ljudima Velike Britanije. Suprug Njenog Veličanstva, princ Filip, posedovao je više od 11,6 miliona dolara, uključujući impresivnu kolekciju slika engleskog umetnika Edvarda Siga i 3.000 retkih knjiga. Zajedno sa kraljicom Elizabetom II ceo život je sakupljao markice: one su bile deo Kraljevske filatelističke kolekcije, koja se danas procenjuje na 116 miliona dolara i sastoji se od maraka izdatih u Velikoj Britaniji i Zemljama Komonvelta.

U februaru 2021. britanski tabloidi su pisali da Elizabeta II pokušava da sakrije svoje finansijsko blagostanje. Ona je lobirala za predlog zakona koji bi omogućio članovima kraljevske porodice da ne otkrivaju podatke o sopstvenim prihodima ako to ne žele. Uprkos glasnoj pompi u medijima, Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje uspelo je da zataška ovaj slučaj.

Pa ko će dobiti kraljičino impresivno bogatstvo?

To će postati poznato nakon obelodanjivanja volje monarha, što bi trebalo očekivati najkasnije u maju 2023. Pod uslovom da nije stavljen veto na neobjavljivanje od strane same Elizabete II, čime se sprečava otkrivanje njene poslednje želje, kao u slučaju testamenta princa Filipa koji će biti otkriven nakon 90 godina.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group