Karmen del Orefis - 92-godišnja manekenka koja pomera granice

Sa 92 godine, smatra se najstarijim modelom na svetu i još uvek je oličenje elegancije i gracioznosti.

Njeno ime je Karmen del Orefis i ona je žena koja je pomerila granice manekenstva. Karmen je započela karijeru sa 15 godina kada ju je njen kum upoznao sa ljudima koji su bili zaduženi za Vogue 1946. godine. Prvi ugovor doneo joj je zaradu od 7,50 dolara na sat, što bi danas iznosilo oko 126 dolara. Iznos nije bio dovoljan da podmiri potrebe porodice, pa je zajedno sa majkom radila kao krojačica.

Mlada Karmen je bila toliko mršava da su fotografi morali da popunjavaju praznine u njenoj odeći prilikom fotografisanja toalet papirom. Vrlo često, kako bi uštedela, odlazila je na fotografisanje rolerima. Međutim, naporan rad se isplatio i oktobra 1947. godine pojavila se na naslovnoj strani magazina Vogue.

Ubrzo nakon toga, Karmen postaje jedan od omiljenih modela fotografa i pojavljuje se u nizu drugih časopisa kao što su Vanity Fair i Harper's Bazaar. Njena lepota je bila toliko moćna da ju je sam Salvador Dali izabrao za svoju muzu.

Pedesetih se udala za svog prvog muža Bila Majlsa i par je dobio ćerku Loru, ali je njegovo agresivno ponašanje dovelo do razvoda nakon nekoliko godina. Karmen se ponovo udaje, ovog puta za fotografa Ričarda Hejmana, ali se i taj brak završava razvodom kada je manekenka odlučila da se povuče iz sveta mode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LADYM (@mvintage1967)

U 70-im godinama Karmen zapada u finansijsku krizu i odlučuje da se vrati manekenstvu. Dok su se svi trudili da izgledaju mlađe, ona nije imala problema sa godinama: „Kada sam imala 40, bilo mi je 40, nisam želela da se ponašam kao da imam 20. Uvek sam bila žena svojih godina. Zato sam se osećala tako samopouzdano pred kamerama.“

Njen povratak u modnu industriju bio je ogroman uspeh. Karmen je sarađivala sa velikim brojem poznatih brendova kao što su Rolex, Anna Sui, Guo Pei, Thierry Muggler, a ona je svoj povratak najavila fotografisanjem za Vogue i Harper's Bazaar.

U 91. godini, napravila je neverovatno hrabar potez kada je pozirala gola za časopis New You. Kampanja je bila uspešna i inspirisala je mnoge žene da se osećaju samopouzdano i srećno u svom telu bez obzira na godine.

Na pitanje šta je njena tajna, Karmen kaže – samoljublje. „I žene i muškarci treba da vode računa o sebi i vole jedni druge onakvi kakvi jesu.“

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group