Džejn Birkin i Serž Gensbur: sinonim za boemsku ljubav sedamdesetih

Voleli su se, svađali, uživali u zabavama koje su trajale do jutra, a njihova romansa trajala je više od deset godina.

Iako će mnogi reći da su skandalozan par, ovaj francuski muzičar i pesnik i njegova muza inspirišu generacije mladih ljudi. Njihova neobuzdana i divlja ljubav, koja je do detalja bila izložena javnosti, obeležila je jednu medijsku epohu. Ovo je priča o njima, o strasti  i o ožiljcima koje mogu ostaviti tragovi ljubavi.

To nije bila ljubav na prvi pogled

Upoznali su se na snimanju filma „Slogan“. Džejn Birkin je prolazila kroz razvod sa tadašnjim suprugom Džonom Berijem. Iako nije znala francuski, dobila je ulogu u filmu "Slogan", Piera Grimbla. Serž je upoznao Birkinovu, ali je njegov stav prema njoj u početku bio prilično negativan. Ona mu u početku nije bila niti privlačna niti draga, ali se ipak postepeno zaljubljivao u nju.

"Taj arogantan i pompezni snob me jednostavno prezire," govorila je Birkinova.

Oboje su bili poznati po eksplozivnim energijama i javne afere su bile uobičajene u njihovim životima. U Parizu, u hotelu "Castel" su se jednom prilikom posvađali međusobno i Džejn se na kraju bacila u Senu. Serž je skočio i spasio je, a svađa se završila tako dobro da su se nasmejani vratili kući.

"Je t'aime ... moi non plus"

Poznata pesma "Je t'aime ... moi non plus" ili u prevodu  “Volim te… niti ja tebe” je proslavila ovaj par. Bila je posvećena glumici Brižit Bardo i oni su je zajedno snimili 1967. godine, ali ta verzija nije objavljena sve do 1986. godine. U međuvremenu, Serž snima pesmu sa Džejn Birkin 1969. godine, a o skandaloznoj pesmi su bile ispisane stranice i stranice komentara. Džejn Birkin uzdiše i stenje u pesmi i zbog toga je u nekim zemljama pesma bila zabranjena. Džejn je jednom prilikom izjavila da su mikrofon držali u krevetu i snimali pesmu.

Legendarna i najljubavnija pesma svih vremena je bila posvećena glumici Brižit Bardo. Serž je bio očaran lepotom i harizmom poznate glumice i seks simbolom sedamdesetih. Brižit je u to vreme bila u braku sa plejbojem i milionerom Gunterom Sačom, ali je prihvatila da izađe na večeru sa Seržom. Serž je kasnije priznao da je njihov izlazak bio potpuna katastrofa jer je on bio izbezumljen njenom lepotom i potpuno zbunjen. Brižit Bardo ga je pak nakon toga nazvala i zamolila ga da joj napiše jednu lepu ljubavnu pesmu ukoliko želi da popravi prvi utisak. Nije mu bilo teško. Inspirisan lepotom, već sledećeg juta je imao dva nova hita: "Bonnie et Clyde" i "Je T’aime … Moi Non Plus".

Njihova ljubav će trajati ceo život

Posle deset godina, Džejn Birkin i Serž Gensbur prekinuli su njihovu strastvenu vezu. Džejn više nije mogla da kontroliše njegovu agresiju i alkoholizam. Ali, nakon rastanka njihov odnos ostaje jak. Zajedno imaju ćerku Šarlote Gensbur.

Strast i svađe su bile deo njihovog burnog boemskog života, ali su Serž i Džejn postali jedan od najpoznatijih parova šezdesetih i sedamdesetih godina - sinonim za boemsku ljubav.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group