Skin Guide: Sve što treba da znate o nezi masne kože

Plus: Preporučujemo idealne proizvode za negu masne kože ili kože koja je sklona aknama.

Ukoliko imate masnu kožu, verovatno se svakodnevno suočavate sa sjajem i prekomernom proizvodnjom sebuma na licu. Takođe vam nisu nepoznate začepljene pore, miteseri i bubuljice, tako da verovatno niste posebno srećni što imate ovaj tip kože.

Međutim, svaki od pet tipova kože ima svoje karakteristike i veoma je važno da naučite da se brinete o sopstvenoj koži u skladu sa njenim potrebama.

Svima je potrebna određena količina prirodnih ulja da bi koža bila hidrirana. Tip kože zavisi od toga koliko ulja proizvodi koža na vašem licu. Lojne žlezde se nalaze unutar kože i odgovorne su za lučenje masne supstance koja se zove sebum koji podmazuje kožu, štiteći je od dehidracije i iritacije, a ovo ulje se, zajedno sa znojem, izlučuje kroz pore.

Da li imate masnu kožu?

  • Vaše lice postaje sjajno i obično pokazuje mnogo ulja kako vreme prolazi.
  • Vaša šminka ne ostaje na mestu i izgleda kao da je „skliznula“ sa vašeg lica.
  • Često dobijate bubuljice i mitesere.
  • Vaše pore su vidljivo proširene, posebno na nosu, bradi i čelu.

Masna ili kombinovana koža?

Mnogi ljudi sa kombinovanom kožom pogrešno veruju da imaju masnu kožu, jer se fokusiraju na intenzivnu masnoću T-zone (čelo, nos, brada). Ova područja imaju tendenciju da imaju aktivnije žlezde, što dovodi do toga da proizvode višak sebuma. Ako je samo T-zona masna, ali ostatak vašeg lica izgleda normalno ili čak suvo, onda imate kombinovanu kožu.

Zašto imate masnu kožu?

Masna koža je obično nasledna – ako imate ovaj tip kože, verovatno je da su i vaši roditelji imali isti. Ali prekomerna proizvodnja sebuma takođe može biti rezultat povećanog nivoa hormona, na primer tokom puberteta, u određenim danima ženskog menstrualnog ciklusa, tokom trudnoće i tokom menopauze, jer lojne žlezde postaju aktivnije.

Pozitivne strane masne kože

Masnoća vas može iritirati, ali postoje dobre vesti. Osobe sa masnom kožom obično imaju više vlage na licu, što ih čini manje sklonim preranim borama. Ključ je da držite masnoću svoje kože pod kontrolom, a u galeriji vam preporučujemo proizvode koje treba da dodate u svoju svakodnevnu rutinu nege kože da biste to uspeli.

« 13 14 15 Pogledajte galeriju 2 3 4 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group