Hidratantna ili krema za sunčanje - koja se prva koristi?

Vreme je da odgovorimo na večno pitanje: hidratantna krema pre ili posle kreme za sunčanje?

Efikasna rutina nege kože ne zasniva se samo na upotrebi proizvoda sa visokokvalitetnim sastojcima, već i na njihovoj pravilnoj primeni. U vašoj rutini nege kose stvari mogu biti relativno jednostavne, ali isto ne važi i za negu kože. Vreme je da odgovorimo na večno pitanje: Hidratantna krema pre ili posle kreme za sunčanje?

Šta svaka nudi?

Izloženost kože neprijateljskim egzogenim faktorima, poput sunca i hladnoće, ali i biološko starenje dezorganizuje njen hidrolipidni film i na taj način prestaje zadržavati rezerve vlage. Hidratantna sredstva nadoknađuju izgubljenu vlagu. Tačnije, u zavisnosti od sastava, oni ili obezbeđuju vlagu ili sprečavaju njeno isparavanje, stvarajući zaštitni film na površini kože.

S druge strane, svakodnevna upotreba kreme za sunčanje štiti kožu od UVA i UVB zraka. Preciznije, sprečava prerano starenje kože uzrokovano izlaganjem suncu, dok značajno smanjuje rizik od raka kože. Osim toga, štiti kožu od fotoosetljivosti koja može biti uzrokovana večernjom upotrebom proizvoda sa retinolom ili voćnim kiselinama.

Tačan redosled primene

Uostalom, koja ima prednost? Hidratantna krema treba da prethodi kremi za sunčanje, jer tek tada koža može apsorbovati aktivne sastojke formule. Krema za sunčanje tada stvara zaštitnu barijeru na površini kože koja sprečava da UV zraci dođu do nje.

Uloga različitih filtera

Mnogi dermatolozi tvrde da ovo pravilo nije univerzalno i da treba uzeti u obzir vrstu kreme za sunčanje. Preciznije, hemijske kreme za sunčanje deluju prodirući u kožu i stoga bi trebalo da imaju direktan kontakt sa kožom i da se prve nanose. S druge strane, prirodni proizvodi stvaraju neku vrstu barijere koja štiti kožu od sunca. Prirodni sastojci "sede" na površini kože i reflektuju ultraljubičaste zrake, pa ih je najbolje nanositi nakon hidratantne kreme.

Hidratantna krema sa zaštitnim faktorom

Mnoge žene, kako bi izbegle dilemu, biraju hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom. Iako zgodno, ovo rešenje se ne smatra idealnim, jer samo specijalizovani proizvodi mogu ponuditi potpunu zaštitu od sunca koja je potrebna koži. Zaštitni filteri koje sadrže su hemijski, što znači da ih je potrebno često obnavljati, dok je količina kreme za sunčanje koju sadrže zapravo vrlo mala. Konačno, oni obično štite kožu samo od UVB zračenja, a ne UVA, kao što to rade kreme za sunčanje.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group