„Ciklična“ nega kože: kako funkcioniše Skin Cycling - novi beauty trend sa TikToka

Trendovi nege kože se menjaju skoro jednako brzo kao trendovi modnog sveta...

Takozvana praksa „slojevitosti“ bila je popularna tokom dužeg vremenskog perioda, kada se više proizvoda nanosilo na kožu odjednom, jedan za drugim. Tada je, uglavnom zahvaljujući beauty blogerima sa društvene mreže TikTok, postao popularan vazelin koji se koristi kao noćna maska, a letos je Hejli Biber osvojila društvenu mrežom svojom „glaziranom kožom“. Ali čak ni ovaj metod nege nije mogao dugo da ostane na vrhu liste najpopularnijih: zamenio ga je Skin Cycling.

U pitanju je tehnika ciklične nege kože koju je razvila dermatolog Vitni Bou i postala je neverovatno popularna zahvaljujući, naravno TikToku.

Šta znači i kako nega može biti ciklična?

Sve je mnogo jednostavnije nego što se čini na prvi pogled. Vitni predlaže da negu kože podelite u 4 faze (svaka faza je jednaka jednom danu), a zatim ih ciklično ponavljate jednu za drugom. Skin Cycling tehnika je dizajnirana za noćnu negu, tako da će određene procedure morati da se rade svako veče.  

Prvi dan je rezervisan za piling. Vitni Bou poziva na upotrebu pilinga koji ne sadrže abrazivne čestice koje oštećuju zaštitnu barijeru kože. To može biti piling na bazi salicilne, mlečne ili azelaične kiseline - sve zavisi od tipa i potreba vaše kože. U idealnom slučaju, posavetujete se sa dermatologom.

Drugi dan - retinol. Možete beskonačno nabrajati sva korisna svojstva retinola: može vas osloboditi aktivnih upala na licu, nositi se sa ožiljcima i mrljama nakon akni, umanjiti pigmentaciju i, naravno, stimulisati proizvodnju kolagena i usporiti starenje. Dakle, možda je teško pronaći osobu kojoj ovaj sastojak ne bi bio potreban u nezi. Najbolji oblik u kojem je zgodno koristiti retinol je serum. Nakon nanošenja, bolje je „zatvoriti ga“ laganom hidratantnom kremom kako biste izbegli iritaciju.

Treći i četvrti dan je oporavak. Aktivni sastojci su potrebni u nezi, ali ako se zloupotrebljavaju i zanemaruje restauracija, zaštitna barijera kože će uskoro postati tanja. Zato su poslednja dva dana ciklusa posvećena obnavljanju kože. Ovih dana ne bi trebalo da koristite agresivne proizvode: ni piling, niti one koji sadrže aktivne sastojke. Sve što vam treba je bogata hranljiva krema sa skvalanom, niacinamidom i vitaminima. Nanesite je dva dana za redom uveče kako bi se koža oporavila.

Nakon što završite četvrti dan oporavka, ponovo se vraćate na prvi. I tako se ponavlja u ciklusima - otuda i naziv metode. Vitni tvrdi da će rezultat biti vidljivi već nakon prvog ciklusa, ali ako imate strpljenja i pratite proces nekoliko meseci, rezultat će biti mnogo impresivniji. Za one sa masnom kožom, ona predlaže da se ciklus nege kože produži na 6 dana dodavanjem dodatnih dana pilinga i oporavka. Istovremeno, ako je vaša koža sklona upali, pažljivo proverite sastav hranljive kreme. Vrlo često, proizvod koji dobro deluje za ljude bez sklonosti ka aknama može pogoršati stanje kože kod onih koji se suočavaju sa ovim problemom.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group