Koji je ispravan redosled nanošenja šminke, i postoji li uopšte razlika?

Da li najpre našminkati oči ili lice? Neka debata o lepoti počne!

Većina profesionalnih šminkera će vam reći da je pobornik pravila koje kaže: prvo nanesite šminku (podlogu, puder) na lice a zatim pređite na oči. Zašto? Postoji nešto uznemirujuće u nanošenju šminke za oči kada su tamni krugovi oko njih potpuno vidljivi, zar ne? Uostalom, nanošenje šminke je ujedno i rutina za samostalnu negu, a gledanje u fleke koje se zatvaraju dok radimo na šminki za oči je jednostavno neprijatno.

Šta dobijate ukoliko najpre nanesete šminku na lice?

Dakle, uvek najpre odradite osnovu. Postoji nešto što izgleda mnogo prirodnije, i nikada nećete pogrešiti ukoliko najpre odradite veću površinu (lice) a zatim se pozicionirate na manje zone (oči). Ujedno, kada ispred sebe imate lice sa lepim i ujednačenim tenom biće vam mnogo lakše da vizualizujete svoj konačni izgled. Primera radi, oblikovanje obrva takođe može olakšati dešifrovanje postavljanja senke u odnosu na kosti obrva.

Mlada brineta nanosi puder na lice velikom četkicomphoto: iStock

Nanošenje takozvanih "baznih" proizvoda pre svega ostalog pomaže da procenite kakav ćete izgled očiju imati tog dana. Najprostije rečeno, vaša osnova, odnosno šminka lica je poput praznog platna koje vam dalje pomaže da usmerite svoju kreativnost u određenom pravcu. Istovremeno, ona vam služi da prepoznate koliko će se vaš izgled očiju pretvoriti u nešto intenzivnije ili pak ostati prirodan.

Šta dobijate ukoliko najpre nanesete šminku na oči?

Postoje i šminkeri koji se zalažu da najpre uvek odradite šminkanje očiju a da kasnije nastavite sa šminkanjem lica. Zašto? Stvar je više praktične prirode - ukoliko ima bilo kakvih opadanja sa senke, možete da ih očistite pre nego što počnete, a da ne morate ponovo da pravite podlogu i korektor. Istovremeno, ovaj način vam daje dodatno vreme za negu kože i omogućava da se u potpunosti upije pre nego što nastavite sa nanošenjem šminke.

Mlada žena ispred ogledala šminka svoje očiphoto: iStock

Preporuka je i da nanesete šminku za obrve pre bilo kog proizvoda za lice jer stvara barijeru između proizvoda za šminkanje i vašeg folikula dlake. Kada imate olovku za obrve, svesniji ste gde ne treba da idete sa svojim kremama za lice i puderima i postajete oprezniji kada nanosite šminku. Ako prvo ne nanesete olovku za obrve, vaši proizvodi za šminku će ući u te folikule dlake, koji će onda zaustaviti rast vaših obrva i uzrokovati opadanje trenutnih dlačica.

Dakle - šta prvo odraditi?

Na kraju, opšti konsenzus je da šminkanje očiju ipak treba da bude prvo pre šminkanja lica iz gore pomenutih razloga. Međutim, razumećemo i obrnut redosled ukoliko je vaša rutina šminkanja opuštajuća, i ako volite da idete korak po korak, od baze ka dalje nadogradnje izgleda. Ukoliko vam je tako lakše - slobodno nastavite, sve dok ste zadovoljni krajnjim rezultatom.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group