Kako da vam oči izgledaju krupnije i atraktivnije?

Naučno je dokazano da se krupne oči smatraju atraktivnijim. Evo nekoliko trikova kako da oči načinite većim i lepšim.

Praznična sezona podrazumeva nekoliko stvari – kupovanje novih haljina, usklađivanje cipela i ulepšavanje šminkom.

Kao i svaka druga žena, verovatno ste proveli dosta vremena pokušavajući da izvučete pravu liniju ajlajnerom, trudeći se da vam oči izgledaju jednako i da nanesete dovoljno maskare kako bi vam oči izgledale krupnije i lepše. Ukoliko još uvek niste usavršili ovaj trik, nema razloga za brigu, imate ostatak 2015-te da to usavršite uz našu malu pomoć.

Zašto biste uopšte želeli da vam oči izgledaju krupnije?

Neke od devojaka još uvek nisu usavršile ulepšavanje svojih očiju – kombinovanje boja senki, sjedinjivanje boja i čišćenje četkica, što je dovoljan razlog za izbegavanje svega ovoga ako se žurite na posao. Međutim, naglašavanje vaših očiju će zapravo učiniti da izgledate drugačije i bolje, zbog čega je vežbanje nanošenja šminke vredno kada imate višak slobodnog vremena.

Postoji nauka iza veze između krupnih očiju i lepote, ali hajde da počnemo sa ovom izjavom:

Istraživanja raznih univerziteta pokazuju da muškarci generalno žene sa krupnim očima smatraju atraktivnijim.

Zašto?

 1. Postoji nekoliko teorija koje pokušavaju da daju odgovor na ovo pitanje, i sve datiraju do praistorijskih vremena. Krupne oči, zajedno sa punim usnama i većim grudima su bili pokazitelji veće koncentracije estrogena kod žene, što ženu čini “plodnijom”. Ovo je ženu sa krupnijim očima činilo boljim partnerom za muškarca. Dok danas plodnost i estrogen nisu presudni prilikom biranja partnera, ova privlačnost je ostala u ljudskoj svesti još od pećinskih vremena.
 2. Drugi razlog jeste da krupne oči daju mladalački izgled, koji se uvek smatrao atraktivnim kod žena.
 3. Treći razlog je simetričnost lica. Simetrično lice se uvek smatralo atraktivnim kod muškaraca i žena. Definisanje izgleda očiju i čineći ih većim, povećavate atraktivnost celokupnog lica.
 4. Jedan od glavnih razloga za naglašavanje očiju jeste to što ćete promeniti izgled. Ukoliko vam je svakodnevni izgled postao dosadan, dodavanjem crnog ajlajnera, tamnije senke i gustih veštačkih trepavica napraviće znatnu razliku. Ukoliko samo malo promenite oblik očiju ljudi će primetiti razliku, ali neće tačno znati zbog čega.
 5. Naglašavanje očiju kako bi izgledale krupnije će vam podići samopouzdanje. Istraživanja takođe pokazuju da ako više vremena provedete ulepšavajući sebe, bolje ćete se osećati –zato šminka postoji!

Kako da lako učinite da vam oči izgledaju krupnije?

Postoji mnogo načina da vam oči izgledaju krupnije - mnogi proizvodi koji vam mogu pomoći u tome kao i trajnije solucije kao što su mnogobrojne operacije.

 • Nadogradnja trepavica i veštačke trepavice – Veštačke trepavice su privremene i mogu se nositi samo nekoliko sati ili jedan dan (ukoliko se pravilno nanesu), dok nadogradnja trepavica traje mnogo duže, često po nekoliko meseci. Kod nadogradnje i veštačkih trepavica veće nije uvek bolje, zato se potrudite da izaberete odgovarajuću duzinu i gustinu trepavica koja će odgovarati vašem licu i očima.
 • Lepak za očne kapke ili trake – Lepak i trake za očne kapke su popularni kod azijata gde mnoge žene koje imaju kose i male oči koriste ove proizvode kako bi im oči izgledale krupnije i lepše.
 • Velika sočiva – Velika sočiva za oči ili “okrugla” sočiva su sočiva koja ne pokrivaju samo zenicu već i mali deo beonjače, dajući očima krupniji izgled.
 • Šminka – Najprivremenija, ali najlakša stvar koju možete da pokušate. Sa pravim trikovima i bojama, možete stvoriti iluziju većih očiju.

Pomoću šminke

Ako ne želite operaciju kako biste postigli izgled krupnijih očiju, ili samo hoćete da vam oči izgledaju krupnije zbog neke zabave ili svečanog događaja, onda to definitivno možete postići uz pomoć šminke. Da biste postigli efekat krupnijih očiju pomoću šminke potrebne su vam nekoliko stvari:

 1. Odgovarajuća senka
  Izaberite boje koje će vam istaknuti oči, a one zavise od boje vaših očiju. Ukoliko imate plave oči, pomoćiće vam zlatne i bronzane nijanse, neutralne boje i svetlucave senke. Kod braon očiju izaberite ljubičastu, plavu ili zelenu boju. Ako imate zelene (ili zeleno-braon) oči, najbolje će izgledati nijanse ljubičaste ili roze senke.
 2. Četkice za nanošenje senki
  Postoji mnogo različitih četkica. Razlikuju se po obliku i veličini, a trebaće vam četiri najosnovnije: četkica za nanošenje senke, četkica za  senčanje, četkica za nanošenje ajlajnera i četkica za sjedinjavanje boja (četkica za blendovanje)
 3. Ajlajner
  Ajlajner postoji u mnogo boja i nijansi, a vaša zavisi od izgleda koji želite da postignete. Crni ajlajner je najbolji ako želite elegantniji izgled. Braon ajlajner je pravi izbor kod prirodnog izgleda. Ako želite zabavniji izgled, izaberite neku metalik boju kao što su plava, zelena, ljubičasta ili zlatna! Koji god vaš izbor bio, oči će vam zasigurno izgledati krupnije.
 4. Baza za senku
  Kako bi vam se senka ne bi razmazivala po licu tokom čitavog dana, nanesite bazu za senku pre nanošenja senke, čak će učiniti da boje izgledaju jače.
 5. Uvijač trepavica
  Učiniće da vam trepavice izgledaju bujnije, a vaš pogled budnijim.
 6. Maskara
  Nanesite maskaru koja će stvoriti iluziju dužih i gustijih trepavica.

Trikovi za izgled krupnijih očiju

Osnovno:

 1. Nanesite korektor kako bi se rešili tamnih podočnjaka. Izaberite korektor koji je za nijansu svetliji i topliji od tona vašeg lica kako biste prekrili crvenilo na licu.
 2. Na očne kapke nanesite bazu za senku pre nanošenja senke.
 3. Četkicom za nanošenje senke nanesite željenu boju na očni kapak. Ukoliko koristite vise boja, sjedinite ih četkicom za sjedinjavanje ili blendovanje boja kako biste izbegli neujednačen izgled.
 4. Ajlajnerom izvucite liniju duž gornjih trepavica. U zavisnosti od oblika vaših očiju, možete da oivičite i donji deo vaših očiju ili samo deo istog kako biste izbegli pospan izgled.
 5. Uvijte trepavice uvijačem i nanesite maskaru. Ukoliko stavljate veštačke trepavice, stavite ih pre nego što nanesete maskaru. Nemojte nanositi maskaru pre nego što ste uvili trepavice .
 6. Nikako ne zaboravite obrve – ništa ne uništava dobru šminku kao zapuštene obrve!

       “Smokey eyes” je takođe jedan od atraktivnih izgleda i mnoge devojke radije biraju to kada je u pitanju noćni izlazak kako bi bolje istakle oči, dok je prirodan izgled, ili “Natural look”, bolja opcija za svaki dan, gde se stavi samo malo maskare kako bi gušći izgled trepavica bolje naglasio oči.

Možda vam se čini da je vežbanje ovih nekoliko izgleda potpuno trošenje vremena, ali budite sigurne da svakako to nije. Učinićete sebe lepšom i samim tim ćete povećati samopouzdanje!

M.L.

photo source: shutterstock

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group