Beauty - Make up

Da li se korona virus može zadržati na našim kozmetičkim proizvodima?

Skoro sve površine treba dezinfikovati tokom pandemije korona virusa, ali šta je sa našim proizvodima za negu i šminku?

Nedavno istraživanje pokazalo je da žene koriste oko 16 proizvoda dnevno, zbog čega se pitamo da li je naša beauty rutina podložna infekcijama kao i naša tela?

„Još nije poznato da li SARS-CoV-2 (virus koji izaziva koronavirus COVID-19) može zadržati na kozmetičkim proizvodima. Virusima je potrebna ćelija domaćin da bi se razmnožavala, tako da obično ne ostanu izvan domaćina nedeljama, za razliku od bakterija“, otkriveno je sa Univerziteta Columbia. Iako još uvek nije jasno koliko dugo korona virus ostaje aktivan izvan tela, studije su otkrile aktivnost u rasponu od dva sata do devet dana, u zavisnosti od površine. Na osnovu toga je preporučljivo dezinfikovati svu ambalažu koju redovno koristite.

Najlakše je imati maramice za dezinfekciju i redovno dezinfikovati kozmetičke proizvode i površine ili ih jednom dezinfikovati, a uvek ih dodirujte temeljno opranim rukama. Kod kuće za vreme pandemije korona virusa, preporučljivo je imati "dezinfikovanu zonu" i "eventualno zaraženu zonu". Proizvodi koji još nisu dezinfikovani, ali su izloženi javnosti (čitaj: koristi se u javnosti - šminka, balzami za usne, telefoni, obuća, odeća, torbe itd.) treba da ostanu u drugoj zoni do dezinfekcije, a zatim ih premestite u „dezinfikovanu zonu“.

Ovo je najsigurniji način izbegavanja infekcije (pored sledenja drugih saveta za sprečavanje infekcije).

Međutim, što se tiče unutrašnjosti ambalaže, odnosno stvarnog proizvoda (kreme, serumi, tonici, tečni puderi itd.), virus neće ostati jednako aktivan u svim proizvodima. Deterdženti i proizvodi sa visokim sadržajem alkohola, poput sredstava za čišćenje lica i tonika, čine virus neaktivnim. Međutim, pošto su kreme uglavnom formulisane sa manje ili bez alkohola, teoretski bi mogle biti podložnije kontaminaciji. Da biste sprečili da virus uđe unutra, UVEK temeljno operite ruke pre upotrebe kozmetičkih proizvoda. Ne zaboravite na kozmetičke dodatke kao što su četkice za šminkanje, sunđere, pegle za kosu itd. Takođe ih je potrebno redovno dezinfikovati.     

modna.si

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group