Beauty - Make up

Bez šminke mesec dana – kako to vaša koža podnosi?

Većina pripadnica lepšeg pola je uverena da izgleda savršeno samo ukoliko je našminkana.

Iako uz pomoć šminke možemo da prikrijemo sitne nesavršenosti i istaknemo lepe crte svog lica, ista zapravo ne dozvoljava našoj prirodnoj lepoti da dođe do svog izražaja. Ukoliko se u umerenom obliku koristi, šminka zaista može da upotpuni vaš izgled, međutim svakodnevno i dugotrajno nošenje iste, dovodi do brojnih problema sa kožom – jer ista nema priliku da diše.

U vremenu kada nam je preporučena socijalna distanca radi opšte sigurnosti i zdravlja, verovatno se ne trudite mnogo da po kući šetate sa šminkom na licu. Čak i ako ste u obavezi da radite od kuće, ukoliko ne morate da odgovarate na video pozive, nošenje šminke je zaista suvišno, zar ne? U teoriji, vašoj koži povremeno treba temeljan odmor od kozmetičkih preparata koje koristite za ulepšavanje pri odlasku na posao i generalno izlasku u grad. Gotovo da ne postoji bolja mogućnost da to sprovedete u delo, od ove nemile situacije u kojoj se trenutno nalazimo a zovemo je pandemija Covid -19.

Poslušali smo šta stručnjaci na polju nege lica i tela imaju da kažu i prenosimo vam njihova iskustva. Proveli ste u proseku mesec dana bez šminke – kako je to podnela vaša koža?

Česta upotreba šminke a naročito pudera i rumenila, povećava proizvodnju ulja. Odnosno u slučajevima kada prestanete da se šminkate, smanjuje se stvaranje masnoće, a samim tim i začepljenje pora i pojava bubuljica. Međutim vašoj koži je potreban određeni period da se navikne na vašu novu dnevnu rutinu bez šminke.

Iako se više ne šminkate, vaša koža zahteva da je temeljno očistite i hidrirate u ovom periodu prilagođavanja. Ista će još neko vreme proizvoditi veću količinu masnoće, koja vam može stvoriti probleme ako joj ne posvetite pažnju. Kako biste bili sigurni da svojoj koži pružate najbolju mogućnu negu, možete da upotrebite salicilnu kiselinu koja se veoma efikasno bori sa aknama i drugim nesavršenostima na licu. Uz upotrebu iste vaša koža će biti čistija.

Neće vam se svideti činjenica da se na četkicama za šminkanje i na samoj paleti boja zadržavaju različite bakterije, ali zaista je tako. Samim tim nenošenje šminke, dovodi do toga da vaša koža više nije izložena različitim vrstama bakterija koje mogu da ugroze njenu lepotu. Takođe je važno da, kada ponovo počnete da se šminkate vodite računa o čistoći vaše palete za šminkanje. Preporučljivo je da šminku držite dalje od kupatila, jer vlažna sredina posebno podstiče proizvodnju bakterija.

Ž.J.

Izvor: Women's Health

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group