Zašto ste (još uvek) singl? Možda to ima veze sa mikrobima koji žive u vašem telu

Da li ste ikada poljubili nekoga koga ste zaista želeli, ali ste automatski osetili da ovaj čovek nije za vas?

Romantična privlačnost koju osećamo prema nekome potiče (takođe) iz faktora koji su bukvalno fundamentalni kao što je mikrobiom osobe, odnosno populacija korisnih mikroba koja živi u njihovom telu i koja je različita za svakog od nas.

Prema studijama, gotovo instinktivan način da saznamo da li se nekome sviđamo jeste da nas privuče njihov miris, koji je takođe određen njihovim mikrobiomom. Ako ste (i dalje) slobodni, možda niste „krivi“ vi nego mikrobi koji žive u vašem telu. Hajde da vidimo šta mikrobiolog Džejson Tetro ima da kaže o tome kako mikrobi utiču na našu privlačnost.

1. Da li mikrobi utiču samo na naše čulo mirisa ili i na druga čula?

Prvi stimulans je miris, ali oni utiču i na ukus – na primer, umami ukus „suština ukusa” prvenstveno proizvode bakterije kao što je laktobacil.

2. Možemo li promeniti svoj mikrobiom? I ako možemo, kako?

Naš mikrobiom je oblikovan faktorima kao što su ishrana i način života. Uzimanje antibiotika takođe menja mikrobiom, mada ne na bolje. Probiotici pomažu u obnavljanju ne samo mikrobioma, već i našeg opšteg zdravlja.

3. Da li je tačno da ljubljenje nekoga sa određenim mikrobiomom može čak i da nas razboli?

To je tačno u mnogim slučajevima, jer se svakim dubokim poljupcem oko 80 miliona bakterija prenosi sa jedne osobe na drugu. Ima slučajeva da smo čak i alergični na njih, pa umesto radosti i zadovoljstva možemo osetiti čak i gađenje.

5. Možemo li se zaljubiti u nekoga, ali izgubiti interesovanje tokom godina ako se naš mikrobiom promeni?

Naravno, to zavisi od načina života svakog od nas, na primer ishrane, vežbanja i lične higijene, a sve to utiče na naš mikrobiom.

6. Da li postoje drugi znaci da se naši mikrobiomi ne poklapaju, osim odbojnog mirisa ili odbojnosti prema poljupcu?

Istraživanja su pokazala da prenošenje štetnih mikroba sa jedne na drugu osobu može čak imati i dugoročne posledice kao što su debljanje, depresija i, moguće, pojava alergija...

7. Da li često srećemo nekoga sa kim smo nekompatibilni, mikrobiomski?

Ovo je najčešće, u stvari, pošto svako od nas ima jedinstven mikrobiom i nije lako pronaći nekoga sa kim se podudaramo na tom nivou.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group