Tajna srećne veze koju zna vrlo mali broj ljudi

Zašto neke veze izgledaju tako obećavajuće, ali se vremenom raspadaju?

A opet, zašto druge u kojima pratneri deluju potpuno neusklađeno, vremenom postaju sve jače? Mnoga istraživanja su pokušala da identifikuju individualne karakteristike koje čine uspešnu vezu, uključujući način na koji se parovi nose sa konfliktom ili komuniciraju.

Svako od njih je dalo vrlo malo rezultata. Međutim, najnovija studija koja je obuhvatila preko 11.000 parova je otkrila ključni sastojak koji se lako previđa ili ignoriše. On je zapravo glavni prediktor sreće u vezi. Dakle, potpuno je nebitno koliko su se dva potencijalna pratnera podudarala na sajtu za upoznavanje, jer se ne radi o njihovim osobinama, ličnoj istoriji, ni interesovanjima. Iako sve ove stvari igraju bitne uloge u svakoj vezi, zapravo su mnogo manje važne nego što većina misli.

Dakle, koja je to tajna?

Istraživanje je pokazalo da je najjači faktor vrsta odnosa koju partneri stvaraju zajedno tokom vremena. Odnosno da kvalitet veze koji doživljavaju prevazilazi individualne osobine i karakteristike u predviđanju sreće para tokom vremena. Studija sugeriše da osoba koju biramo za pratnera nije ni približno toliko važna kao odnos koji gradimo sa njom. Dakle, dinamika koju gradite sa nekim, zajedničke norme, šale i iskustva, su mnogo bitnije od toga kakav je neko kao pojedinac.

Studija se bazirala na važnim faktorima kao što su osećanja pojedinaca u vezi, sklonost ka anksioznosti i depresiji, stepen privrženosti partneru, kao i to da li su roditelji svake osobe imali stabilan brak. Zaključeno je da ti faktori mogu da imaju negativan uticaj na osobu, ali da su manje bitni za srećnu vezu od onog što se trenutno u njoj zbiva.

Tri važne stavke koje utiču na sreću u vezi:

  1. Zajednički osećaj međusobne snažne posvećenosti i reagovanje na potrebe voljene osobe po principu „znam da mi on čuva leđa“
  2. Zajednički nivo uživanja u seksu
  3. Osećaj da je partner zadovoljan vezom, uz nizak stepen sukoba u njoj

Kako parovi mogu da izgrade takvu vezu?

Ono što ovo istraživanje ne može da vam kaže jeste kako da izgradite srećnu vezu. Ali, zaključak koji se iz svega izvlači je da je najvažnija stalna otvorenost ka voljenoj osobi, uz otkrivanje ličnih nada, strahova, želja, osećanja i potreba. Dakle, morate biti apsolutno transparentni u pogledu toga ko ste i šta želite u životu da biste sa nekim imali srećnu vezu.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group