Sindrom slomljenog srca: da li zaista možete umreti od nesrećne ljubavi?

Otrkivamo šta se dešava sa našim telom kada prolazimo kroz težak raskid sa partnerom.

Često se u ljubavnim pričama i melodramama rastanak sa drugom polovinom izjednačava sa smrću. A fraze „Ne mogu da živim bez tebe“ i „slomio si mi srce“ odavno su klišei. Šta se dešava sa našim srcem i telom kada prolazimo kroz raskid u stvarnom životu? I da li je zaista moguće izgubiti život zbog neuspele veze?

Prema rečima stručnjaka iz Britanske fondacije za srce, kada ste slomljenog srca zbog raskida (kao i iz bilo kog drugog ozbiljnog razloga), možete razviti takozvanu Takotsubo kardiomiopatiju - akutnu disfunkciju leve komore u pozadini teškog stresa. Među karakterističnim znacima patologije su nagli razvoj srčane insuficijencije, bol ili pritisak u grudima, bolovi u ruci i ramenima, otežano disanje, mučnina, EKG promene karakteristične za infarkt miokarda.

Ovaj fenomen je 1990. godine prvi opisao japanski naučnik Hikaru Sato, koji je opisao nekoliko slučajeva sa sličnim simptomima kod pacijenata sa istorijom nedavnog teško traumatskog događaja (razdvajanje, smrt voljene osobe, iznenadni gubitak posla ili novca, nesreća, nasilje u porodici itd.) Sindrom je dobio ime po japanskom glinenom loncu za hvatanje hobotnica "tako-tsubo", koji podseća na levu komoru srca.

U 90 odsto slučajeva, Takotsubo kardiomiopatija se javlja kod žena, posebno kod žena u postmenopauzi (prosečna starost hospitalizovanih je 66 godina). Treba napomenuti da ova patologija nije nasledna, kao i mnoge druge kardiovaskularne bolesti.

I iako većina pacijenata sa ovom dijagnozom očekuje povoljan ishod, ipak postoje fatalni ishodi. Dakle, da, sasvim je moguće umreti od slomljenog srca. Iako, u stvari, uzrok nije sam događaj, već kako naše telo reaguje na njega.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group