Ova reč može da vam pokvari vezu - kažu psiholozi

Možda izgleda malo besmisleno, ali česta upotreba ove reči smanjuje samopouzdanje u vezi i iscrpljuje je.

Pretpostavimo da svaki dan puno vremena posvećujete svojoj vezi - pokazujete uvažavanje i zahvalnost za mala dela ljubavi, ostavljate na stranu svoj mobilni telefon da budete prisutni kada je to potrebno, trudite se i borite se da budete što bolji.  

Veze, međutim, zahtevaju mnogo rada i ako želite da uspete, morate paziti na reči koje koristite, kažu stručnjaci. Osim toga, poznato je da jezik nema kosti, ali da lomi kosti.

U stvari, postoji određena reč koja bi čak mogla da uništi sve vaše napore za sjajnu vezu.

„Vidim da su mnogi parovi uhvaćeni u zamku „moraju“. Ovo dolazi iz internih pravila i kriterijuma svakog od njih, koji su u suprotnosti sa onima druge osobe u vezi“, kaže savetnik za odnose, dr Lauren Kuk.

Isto važi i za reč „ne bi trebalo“. Zamislite, na primer, frazu: „Ne bi trebalo da provodiš toliko vremena igrajući igrice“ ili „trebalo bi da se trudiš više“.

Zašto ova reč može biti problematična?

Prema rečima psihologa dr Džefrija Bernštajna, „trebalo bi” ili "ne bi trebalo” može da izazove negativnu energiju i vremenom postaje toksična za vezu para.

„Kada partner kaže drugom šta da radi, a šta ne, on sebe stavlja u poziciju moći i šalje poruku drugom da je superioran“, objašnjava savetnik za odnose. Možda izgleda malo i besmisleno, ali česta upotreba ove reči smanjuje samopouzdanje u vezi i iscrpljuje je.

Šta možete reći umesto toga?

Ako ste zabrinuti zbog nečega što je vaš partner uradio, recite „Voleo bih“ ili „Volela bih“. Umesto da kažete, na primer, „Trebalo bi da razumeš šta mislim“, recite „Volela bih da pokušaš da me bolje razumeš“ ili umesto „Ne bi trebalo da voziš tako brzo“, recite: „Mogao bi da voziš sporije“.

Ovo je mala promena koja pomaže u održavanju dobrih odnosa prema rečima psihologa.

Odvojite vreme da se usredsredite na ono što govorite, smanjite reči koje vam izazivaju negativne emocije i u velikoj meri poboljšaćete vaš odnos i komunikaciju sa partnerom.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group