Dojenje i seks - promene koje se dešavaju dok dojite

... I koje su povezane sa seksualnim odnosima sa vašim partnerom.

Dojenje je samo po sebi jedno neverovatno iskustvo koje svaka žena može da doživi tokom svog života, nakon porođaja. Na žalost, ne mogu sve žene da doje svoju decu zbog različitih vrsta problema, ali je opet taj osećaj neverovatan. Kako dojenje može uticati generalno na vaš život, podrazumeva se da utiče i na vaš seksualni život.

1. Curenje mleka tokom seksualnog odnosa

Nadražaj bradavica koji je normalna pojava, kao i uzbuženje je dovoljno da se desi otpuštanje mleka iz bradavica. Nekim parovima je to veći "stimulans" kada spavaju, dok je drugima to odbojno.

2. Privlačnost

Nakon porođaja je mnogim ženama, naročito ako su po prvi put majke, osećaj seksualnosti nije usklađen sa ulogom majke. Seks im ne pada na pamet, a sve što žele jeste da se usresrede samo na bebu i njeno dojenje. Generalno je smanjena želja za seksom, pa ako ne želite da spavate sa vašim partnerom - to je sasvim u redu pojava.

3. Iskazivanje ljubavi

Tokom dojenja se ispuštaju prolaktin i oksitocin, što dovodi do potpunog zadovoljstva kada dojite dete - i ništa vam više nije potrebno. Međutim, bilo kakvo iskazivanje ili pokazivanje ljubavi prema vama od strane partnera će vam u bilo kojem trenutku izgledati nekako previše i napadno. To ne znači da treba potpuno da se udaljite od partnera, već pokušajte da makar po sat vremena dnevno provedete sa njim, gledate neki film, popričate ili popijete kafu. Probajte da se što više držite za ruke i da otvoreno razgovarate o svojim osećanjima.

4. Povećana privlačnost

Za razliku od druge stavke, gde se novopečena mama može osećati potpuno neprivlačno, postoji i obrnuta činjenica - povećana privlačnost. Odgovor na "zašto se to dešava", leži u osetljivijim bradavicama, na koje bilo kakav dodir, bilo da je slučajan ili od tkanine majice, utiče uzbudljivije nego ikad. Zbog iste ove činjenice žene i brže doživljavaju orgazam.

5. Povećana suvoća vagine

Sve hormonske promene koje se dešavaju zbog početka dojenja, utiču na vaginu i to najčešće u vidu pojačane suvoće. Kao što smo već napomenuli, tokom dojenja se ispušta prolaktin - hormon koji podstiče pravljenje mleka u grudima, dok se sa druge strane smanjuje lučenje estrogena, čije smanjenje utiče na suvoću.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group