Prošetajte po Versajskoj palati u virtuelnoj stvarnosti

Versajska palata u Parizu jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija na svetu.

Međutim, više ne morate stajati u redu satima da biste stigli tamo. Prema francuskom časopisu L`Usine Digitale, Google i Versajska palata su se udružili kako bi napravili uzbudljiv virtuelni obilazak rezidencije koju je sagradio kralj Louis XIV.

“Versailles: The Palace is Yours” je najveći fotogrametrijski projekat ikada stvoren u dvorcu, plod petogodišnje saradnje. Fotogrametrija je tehnologija dobijanja pouzdanih informacija o fizičkim objektima u prostoru, kroz proces beleženja, merenja i analiziranja fotografskih snimaka i prikaza elektromagnetnog zračenja dobijenih senzorskim sistemima. U virtualnoj stvarnosti prikazane su 24 sobe i 36 hiljada kvadratnih metara unutrašnje površine, uključujući zidove i tavanice. Google napominje da je „prikupio više od 4 terabajta podataka i postavio oko 15 milijardi piksela“.

Vlasnici naočara za virtualnu stvarnost HTC Vive ili Oculus Rift sada mogu videti stotine skulptura, slika i svih vrsta umetničkih dela sa vrlo dobrim nivoom detalja.

Aplikacija koju je razvio Mountain View omogućava, između ostalog i obilazak stanova kralja i kraljice, kraljevske kapele i opere, kao i čuvenu Staklenu dvoranu. Za one koji nemaju Vive ili Rift slušalice, Google je stvorio internet izložbu na kojoj je predstavljeno više od 390 predmeta, uključujući artefakte i slike. Korisnici mogu da obiđu šest najpoznatijih dvorana Versajske palate i slušaju audio snimke istoričara. Izložba i aplikacija dostupni su na Google-u u Arts & Culture.

M.L.

foto:instagram.com/chateauversailles

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group