Alexa sada može da oponaša glas preminule voljene osobe

Amazon je otkrio eksperimentalnu Alexa funkciju koja omogućava AI asistentu da oponaša glasove preminulih rođaka korisnika.

Kompanija je demonstrirala ovu funkciju na svojoj godišnjoj MARS konferenciji, pokazujući video u kojem dete traži od Alexe da pročita priču za laku noć glasom njegove preminule bake.

„Kao što ste videli u ovom iskustvu, umesto Aleksinog glasa koji čita knjigu, to je glas bake“, rekao je Rohit Prasad, glavni naučnik Amazona za Alexa AI. Prasad je predstavio snimak rekavši da je dodavanje „ljudskih atributa“ sistemima veštačke inteligencije sve važnije „u ovim vremenima tekuće pandemije, kada je toliko mnogo od nas izgubilo nekoga koga volimo“.

„Iako veštačka inteligencija ne može da eliminiše taj bol gubitka, definitivno može da učini da njihova sećanja traju“, rekao je Prasad.

Amazon nije dao nikakve naznake kada će ova funkcija biti objavljena, ali kaže da njeni sistemi mogu naučiti da imitiraju nečiji glas iz samo jednog minuta snimljenog zvuka. U doba izobilja video zapisa i glasovnih beleški, to znači da je na dohvat ruke prosečnog potrošača da klonira glasove voljenih - ili bilo koga drugog koji im se sviđa.

Iako je ova specifična aplikacija već kontroverzna, a korisnici na društvenim mrežama ovu funkciju nazivaju „jezivom“ i „monstruoznom“, takvo kloniranje glasa postaje sve češće poslednjih godina. Ove imitacije su često poznate kao "audio deepfakes" i već se redovno koriste u industrijama kao što su podcasting, film i TV i video igre. 

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group