Začinite ovo proleće SALT izložbom Darije Jelinčić

Zrnce soli na tvom licu, detalj za tu razglednicu...

Kaže se da ne možeš upoznati nekog dok s' njim ne pojedeš kilo soli. Nemoj da mi soliš pamet! Ne stavljaj mi so na ranu! Ukoliko se prisetite još neke izreke koja za glavnog aktera ima taj magični beli začin, slobodno nastavite niz.

Ili uradite nešto mnogo bolje!

Ukoliko ste od 13. - 27. aprila u poseti Zagrebu, svratite do galerije Karas i pogledajte izložbu slika Darije Jelinčić, mlade umetnice koja svojim fotografijama pokušava da pronikne u najdublje tajne ljudske ličnosti.

Reklo bi se da je u pitanju profesionalna deformacija, jer je ova dama diplomirala sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za fotografiju se odlučuje uporedo sa studijama i upisuje je kao izborni predmet na Studiju dizajna u Zagrebu. Sudeći po onome što smo mogli da vidimo na njenoj zvaničnoj prezentaciji ovaj trud se definitivno isplatio.

Kao što i sami možete primetiti na fotografijama koje delimo sa vama, Darija je fascinirana ljudskom prirodom i kulturom. Zanima je sve – od standarnih tema poput ljubavi i psihe, do medicine, tehnologije, čak i folklora. Svojim fotografijama Darija “hvata” ne samo široki spektar ljudskih emocija, već i naša očekivanja, naša praznoverja, naš spokoj...

Okarakterisan kao svojevrsni muzeološki pristup, Darijin umetničko-istraživački projekat nazvan “Salt” ili “So”, bavi se poslovicama, praksama i običajima koji su u bliskoj vezi sa ovim mineralom. Kombinacija terapeutskog morskog ambijenta i tradicije proizvodnje morske soli prikazana je okom umetnice koja ovom kolekcijom slavi snagu prirode, ali i bojazan čoveka da neće moći skrojiti sebi sudbinu.

Bar ne onakvu kakvu je zamislio.

Bilo da ste zagledani u plavetnilo mora koje u sebi krije tone soli ili u autorku koja sopstveno telo prekriva solju ne bi li prizvala sreću – jedno je sigurno: ne možete ostati ravnodušni.

Ono što možete jeste da, podstaknuti Darijinim umetničkim radom, i sami krenete u potragu za onim što (bar za vas) so i predstavlja. Hoće li ona biti deo vaših magičnih rituala? Hoće li poslužiti za zaštitu novorođenčeta, ili ćete pak pokušati nekoga da isterate iz svog doma stavljajući mu mrvu soli ispod stolice?

Za koji god tretman da se odlučite, znajte da je so moćan dar Prirode čoveku, i da stoga, suštinski posmatrano, predstavlja simbol čovekove potrebe da uspostavi ravnotežu u svakom aspektu svog života.

Autorka ovog projekta je toga savršeno svesna. Salt – fotografije odraz su njenog nenametljivog stila koji fascinira ne samo očiglednom jednostavnošću, već i ličnom filozofijom koja je utkana u svaku od njih.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group