Mia Bjelogrlić dobitnica priznanja za žensku hrabrost kompanije Avon

Povodom globalne kampanje “16 dana aktivizma”, kompanija Avon je u okviru akcije Reci NE nasilju nad ženama dodelila Nagradu za žensku hrabrost Mii Bjelogrlić, autorki serijala „Ona se budi”. Avon ovom nagradom ima želju da pruži podršku, nagradi zalaganje i doprinos u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Serijal „Ona se budi“ ogleda se u ideji da se usled nedostatka javne diskusije na temu rodne ravnopravnosti priča o tome. Autorka Mia Bjelogrlić kroz serijal bavila se pitanjem rodne neravnopravnosti, kao i unapređenjem položaja žena u Srbiji.

„Srećna sam i zahvalna što je kompanija Avon prepoznala seriju ,,Ona se budi“, i osetila potrebu da nagradi mene kao autorku mog televizijskog prvenca. Šta god dalje budem radila u životu, ona će uvek imati poseban značaj za mene zbog teme kojom se bavila i reakcijom koju je izazvala kod mnogih žena. Nadam se da će neke buduće generacije gledati ovu seriju, ali sa čuđenjem i šokom da su stvari nekada funkcionisale baš onako kako je u seriji prikazano. Želim da se zahvalim rediteljki i scenaristkinji Staši Bajac, kao i direktorki fotografije Cimi Drinić, jer je naša udružena ženska snaga iznela ceo ovaj projekat. Konačno, ovu nagradu želim da posvetim jednoj Ivi i jednoj Olgi, jer sam od njih poslednjih godina učila o tome šta zapravo znači ženska hrabrost u muškom svetu“, izjavila je Mia Bjelogrlić, dobitnica Nagrade za žensku hrabrost 2022. godine.

Kompanija Avon 2019. godine je postavila Skulpturu ženske hrabrosti, kao simbol Beograda koji ima za cilj da ohrabri žene i podrži ih da kroz život koračaju uzdignute glave. Njen autor je Marko Lađušić, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti a nagrada je i ove godine simbolično uručena ispred skulpture.

Iako je danas položaj žena znatno povoljniji nego ranijih godina, nasilje nad ženama i dalje je jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava. Svaka druga žena je izložena psihičkom nasilju, a svaka treća je preživela neki oblik fizičkog nasilja. Nasilju su izložene žene svih starosnih doba, obrazovnih kategorija, društvenih slojeva i različitih porodičnih statusa.Iz Autonomnog ženskog centra navode da je u odnosu na prethodnu godinu zapaženo povećanje fizičkog nasilja za 27% i ekonomskog nasilja za 21%.

Ove godine kompanija Avon je Autonomnom ženskom centru uručila donaciju u vrednosti od  1,528,516.00 dinara za pružanje psihosocijalne podrške i osnaživanja žena putem SOS telefona i individualnih konsultacija, kao i pružanje pravne pomoći ženama sa iskustvom nasilja. Tokom ove godine SOS telefon je primio 3089 poziva od strane 975 žena. Takođe, povodom 135 godina postojanja kompanije Avon i obećanja da će donirati 1.35 miliona dolara za dobrobit žena, globalni grant Avon fondacije, od 15 hiljada dolara dodeljen je Autonomnom ženskom centru u okviru projekta za ekonomsko osnaživanje žena sa iskustvom nasilja u Srbiji. Ovaj donacija je omogućila lakše povezivanje institucija sa žrtvama, te je Drugo osnovno javno tužilaštvo u organizaciji Autonomnog ženskog centra, a zajedno sa nadležnim filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje i Centra za socijalni rad predstavilo svoj model posredovanja u zapšljavanju žena sa isksutvom nasilja. Rezultat ovog sastanka je inicijativa koordinatorke za rodno zasnovano nasilje pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da se od januara 2023. godine ovaj model primenjivati u svih šet beogradskih Osnovnih javnih tužilašatava, odnosni u svih 17 beogradskih opština. Ovakav projekat daje prednost žrtvama i ohrabruje ih pri zaposlenju. Iz AŽC-a navode da je važno kada se radi sa ženama koje su preživele nasilje na psihološkom i ekonomskom osnaživanju uporedo kako bi se žena na više načina osnažila i osamostalila što joj pruža veće mogućnosti izlaska iz situacije nasilja.

"U saradnji sa našim dugogodišnjim partnerima iz nevladinog sektora, odabrali smo Miu Bjelogrilić zbog njene posvećenosti ovoj društveno značajnoj temi i podizanju svesti o pitanjima koja su bitna za žene. Nasilje nad ženama je zaista vrlo važna tema i u svetu i u našoj zemlji. Zato je 16 dana aktivizma trenutak da edukujemo i govorimo protiv nasilja. Želimo da pokažemo žrtvama nasilja da nisu same, a kroz to i da im pomognemo“,  rekla je Danijela Šantić, direktorka kompanije Avon za Adriatik.

Avon Akcija Reci NE nasilju nad ženama pokrenuta je 2008. godine, i kroz edukativne programe i donacije, zalaže se za zaustavljanje i sprečavanje nasilja nad ženama. Do sada su u okviru ove Avon akcije, donacijom sigurnosnih sistema opremljene 3 sigurne kuće u Srbiji i podržan projekat "ONAsnaživanje", kao i projekat Autonomnog ženskog centra "Mogu da neću. Ljubav nije nasilje!". Za podizanje svesti javnosti o ovoj temi realizovane su i brojne kampanje poput "Možeš drugačije", "Nisi sama", kao i "Sportska borba je izazov, porodična je zločin".

Sve žene koje zatrebaju pomoć i savet, mogu da se jave na besplatan broj telefona Autonomnog ženskog centra 0800 100 007.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group