Sada je i zvanično: kraljica Elizabeta II imenovala je princa Čarlsa za svog naslednika

Sada kada je proslava platinastog jubileja kraljice Elizabete II završena, britanski novinari se ponovo pitaju da li kraljica planira da se rastane sa svojim ovlašćenjima.

I iako još nije zvanično podnela ostavku, mnogi predstavnici medija sigurni su da je proces prenosa vlasti već počeo. Ispostavilo se da se još u aprilu 2018. godine Elizabeta II obratila šefovima vlada zemalja Komonvelta sa zvaničnim zahtevom da prizna njenog sina princa Čarlsa za NASLEDNIKA PRESTOLA.

"Iskreno želim da Komonvelt podrži stabilnost i kontinuitet moći za buduće generacije i prihvati činjenicu da će princ Čarls jednog dana nastaviti važan posao koji je započeo moj otac 1949. godine“, istakla je ona tokom zvaničnog sastanka u Bakingemskoj palati. Kraljica je izrazila nadu da će princ Čarls nastaviti njeno životno delo, dodajući: „Verujem da on može da učini ovaj svet prosperitetnijim i održivijim za one ljude koji veruju britanskoj monarhiji.“

Princ Čarls je prvi na dugačkoj listi prestolonaslednika (drugo mesto, inače, zauzima princ Vilijam), pa se ova izjava kraljice ne može nazvati neočekivanom. Međutim, ona ranije nije govorila o njemu kao o zvaničnom lideru zemalja Komonvelta, tako da se ovaj događaj može nazvati značajnim za budućeg kralja.

Kraljevski stručnjaci su uvereni da iako se Njeno Veličanstvo neće odreći svojih ovlašćenja u narednim mesecima, ona planira da značajno ograniči svoju javnu aktivnost kao kraljica.

Roberta Fiorito, voditelj popularnog podkasta Royally Obsessed, bila je iznenađena što je kraljica Elizabeta II samo dva puta izašla u javnost tokom proslave platinastog jubileja. Roberta kaže da je to bio „samo podsetnik koliko je retko videti u javnosti ovih dana“.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group