Princ Čarls je zvanično postao kralj Velike Britanije

Posle smrti britanske kraljice Elizabete II, tabloid The Times je skoro odmah napisao da će princ Čarls stupiti na tron u petak, 9. septembra.

Kasnije su se pojavile informacije o prenošenju ceremonije 10. septembra - danas se to dogodilo i sada će sin preminule kraljice vladati kao Čarls III.

Ceremonija je održana u državnim prostorijama palate Sent Džejms u Londonu u 10 časova po lokalnom vremenu. Za britansku monarhiju je ovo postao presedan na mnogo načina: prvi put u istoriji zemlje imenovanje je emitovano uživo. Ovakav događaj nikada ranije nisu pohađale žene, ali je kralj Čarls III promenio i ovo pravilo.

Uzdizanje na presto Čarlsa III dogodilo se u prisustvu njegovog sina Vilijama, koji se prvi put pojavio kao princ od Velsa, kao i kraljice supruge Kamile. Sekretar Saveta za nasledstvo pročitao je zvanično obraćanje u prisustvu ministara, sudija i lidera Anglikanske crkve: „Kruna Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske sada pripada isključivo i po pravu princu Čarlsu Filipu Arturu Džordžu.

"Ovim jednoglasno, uz saglasnost jezika i srca, proglašavamo da je nakon smrti kraljice, princ Čarls Filip Artur Džordž postao naš jedini legitimni gospodar, Čarls III“, zaključuje se u dokumentu usvojenom samo nekoliko dana nakon smrti Elizabete II.

Sastanak Saveta završen je frazom „Bože čuvaj kralja“, koju je istovremeno izgovorilo više od dve stotine njegovih članova, među kojima su i bivši premijeri Boris Džonson, Dejvid Kameron i Toni Bler.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group