10 interesantnih činjenica o Elizabet Tejlor

Počevši od njenog detinjstva do smrti 2011. godine, glumica rođena u Londonu, a koja je živela u Los Anđelesu - Elizabet Tejlor je bila i ostala jedna od najvećih glumačkih imena koja su se pojavljivala u filmovima.

Pojavljivala se u mnogim popularnim filmovima iz ere zlatnog Holivuda, kao što su "Mačka na usijanom, limenom krovu", "Kleopatra", "Baterfild 8", "Ko se boji Virdžinije Vulf?" i mnogim drugim. Britansko-američka glumica je dobitnica mnogih nagrada za glumu, ali to nije jedini razlog zbog kojeg nikad neće biti zaboravljena. Ova dama je imala glamur, stav, ljubičaste oči, komplikovan ljubavni život.

1. Bila je prva najplaćenija glumica

Elizabet Tejlor je bila prva glumica kojoj je ikada bilo isplaćeno 1 000 000 dolara za ulogu - koliko ju je koštala uloga Kleopatre, 1963. godine. Tokom snimanja filma, plata predsednika Dž.F. Kenedija je bila 150 000 dolara, dok je najplaćeniji američki poslodavac imao platu od 650 000 dolara. Njena plata je bila sve veća i veća. Takođe je bila plaćena milion dolara za naredne filmove, međutim najplaćenija uloga joj je bila u "Flinstonovima" i iznosila je 2,5 miliona dolara. Iako je bila manje plaćenija tokom '80-ih, Elizabet je nastavljala da pravi bogastvo koje je danas procenjeno na 210 miliona dolara prema Forbsu.

2. Imala je najskuplju kolekciju nakita

Neki od njenih najpoznatijih komada iz kolekcije su 33,19-to karatni Krupp dijamanti, 69,42 karatni Tejlor-Barton dijamant i 50-to karatni La Peregrina biser. Njen treći muž Majk Tod joj je dao dijamantsku tijaru koju je nosila na dodeli akademskih nagrada 1957. godine, ali je takođe plivala u bazenu sa njom na glavi. On joj je takođe dao i Cartier dijamant i set rubina. Njen drugi muž, Ričard Barton joj je poklonio mnogo skupog nakita samo zato "što je bio lep dan" ili "hajmo u šetnju" dana. Njeni muževi su nastavljali da joj poklanjaju neverovatno skup nakit - minđuše, narukvice, ogrlice i broševe. Pored toga je i ona sama kupovala nakit i upotpunjavala kolekciju koja je na kraju imala 1778 komada i koja je prodata za 150 miliona dolara na aukciji.

3. Imala je osam brakova

Elizabet Tejlor je prvo bila udata sa samo 18 godina za Konrad "Niki" Hilton Juniora 1950. godine, ali su se razveli naredne godine usled alkoholizma i nasilnog ponašanja Hiltona. Ubrzo nakon toga, 1952. godine se udala za britanskog glumca Majkla Vildinga. Brak je trajao četiri godine. Nekoliko meseci kasnije se udala za poznatog režisera Majk Toda, sa kojim je bila do njegove smrti - dve godine kasnije. Zatim se udala za pevača Edi Fišera, koji je već bio oženjen kada su se njih dvoje upoznali. On se razveo, a Elizabet je dobila nadimak "rasturačica porodica". Godine 1964. razvela se od njega i udala za njenog kolegu Ričard Bartona sa kojim je bila do 1974. kada su se i razveli. Naredne godine se opet udala za njega i raskinula 1976. Za šestog muža, Džon Varnera, se udala 1976. Sedmi muž joj je bio Lari Fortenski, za kojeg se udala 1991. i sa kojim se razvela 1996. godine.

4. Njene oči su bile ljubičaste

Jedna od stvari koje su ovu glumicu činile neodoljivom i jedinstvenom jeste bila činjenica da je imala prelepe oči. Oči su joj bile tamno place, ali je u njima bilo i male količinine melanina zbog kojeg su se nekada činile ljubičastim. Naravno, njene oči su bile daleko od ljubičastih. Ipak, Elizabet je često nosila plavu i ljubičastu odeću ili se šminkala u ovim nijansama kako bi istakla boju svojih očiju.Prirodno je imala i duple trepavicem tako da je prosto bilo nemoguće odoleti njenim očima. Nije ni čudo da su njene oči najtraženije među slikama na Google-u sa preko 325 000 potraga godišnje.

5. Na naslovnici "People" magazina je bila 14 puta

Kao i svaka druga zvezda, logično je da se Elizabet pojavljivala na naslovnicama mnogih magazina tokom svoje karijere. Ali, ono što je ističe od ostalih je da na naslovnici "People" magazina bila 14 puta, što je čini drugom poznatom zvezdom koja ima toliki broj solo naslovnica, sa princezom Dianom na prvom mestu. Takođe je naslovnici "Life" magazina bila 14 puta, što je čini jedinom glumicom sa toliko naslovnica. Elizabet je bila devojka naslovnice na preko 1000 magazina tokom njenog života.

6. Bila je dama

Sa glumačkim uspehom, raskošnim životom sa ogromnom količinom nakita, ljubavi i glamurom, Elizabet je postala Dama britanskog carstva 2000. godine. Takođe je dobila svoju ulicu u Ajova gradu. Jedina je od zvezda koja je inspirisala Endi Varhola, koji je naslikao sliku u njenu čast "Muškarac u njenom životu" koja je prodata za 23,7 miliona dolara na aukciji, 2007. godine.

7. Prvi ugovor je potpisala sa samo 9 godina

Ako ste se pitali kako je ova glumica postigla toliko stvari tokom svog života, to je verovatno jer je ušla u holivudski život vrlo mlada. Elizabet je prvi ugovor potpisala sa samo devet godina. Prvo je pristupila "MGM"-u i "Universal Pictures"-u i dobila je ugovor od oba. Odlučila se za "Universal Pictures", ali je prekinula ugovor i počela da radi za "MGM". Kasnije je rekla da nakon tog ugovora nije imala normalno detinjstvo. "MGM" je mnogo kontrolisao njen život tada, govoreći joj da ide na časove glume, pevanja i plesa. Njenoj majci je takođe rečeno da joj ofarba kosu i promeni oblik obrva, ali je ona odbila. Prvo je imala manje uloge, a zatim se probila sa ulogom u filmu "Mesto pod suncem", 1951. godine.

8. Tokom života je hospitalizovana preko 70 puta

Izgleda da sva ta slava dolazi sa nekom cenom. Tokom njenog života, Elizabet je posetila bolnivu oko 70 puta i imala je 20 manjih operacija. Rođena je sa skoliozom i tokom tinejdžerskih dana, dok je glumila u "Nacionalna Velvet" slomila je kičmu tokomtrkačke scene. Lomila je kičmu još četiri puta i imala veštačku kuk. Preživela je tumor na mozgu, rak kože, azijski grip i lečena je od pneumonije dva puta, od kojih je jedan put doveo do traheotomije. Elizabet je takođe bila podvrgnuta histerektomiji (uklanjanje gornjeg dela materice, bez grlića) i obolela je od dizenterije i flebitisa. Tokom '70-ih je imala problem sa alkoholom, pa je provela dva meseca na rehabilitaciji. Umrla je 2011. zbog prekida rada srca.

9. Dobitnica je mnogih nagrada

Nije ni čudo da je glumica osvojila mnoge nagrade, što zbog glume, što zbog svojih aktinosti izvan glumačke karijere. Dobitnica je dve akademske nagrade za najbolju glavnu glumicu, prvu za ulogu u "Baterfild 8", 1961. i opet 1966. za ulogu u "Ko se boji Virdžinije Vulf?" Takođe je dobitnica BAFTA nagrade i Zlatnog globusa za najbolju glumicu u filmu "Iznenada prošlog leta", 1960. godine. Kasnije je dobila Henrieta nagradu za ženskog svetkog, filmskog favorita, 1974., zatim nagradu za životno delo američkog filmsog instituta 1993. i iste te godine humanitarnu nagradu Džin Heršolt. 2011. je osvojila nagradu za aktivizam i glumu, ženskog filmskog kritičkog društva i još mnoge druge nagrade.

10. Prva je poznata ličnost koja je kreirala sopstveni parfem

U jednom od poslednjih intervjua, Elizabet je naglasila da je sanjala o kreiranju sopstvenog parfema, 25 godina nakon što je zaista to i uradila. Ona je prva poznata ličnost koja je kreirala svoju liniju parfema 1987. godine i nazvala ga je "Strast". Par godina kasnije, 1991., objavila je novu liniju poznatu kao "Beli dijamanti" u saradnji sa Elizabet Srden firmom. Njeni parfemi su i dalje jedni od najpopularnijih koji prave zaradu preko jedne milijarde širom sveta. Kao da ništa nije postigla do tad, zaljubljenik u nakit Elizabet, je kreirala i svoju kompaniju nakita "House of Taylor", 2005. godine.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group